Tel:  0742.745.367    Orar: Lu-Vi 09:00 - 19:00; 09:00 - 16:00. Acum e deschis!           youtube-icon facebook-icon twitter-icon twitter-icon

Beneficii înot la bebeluși (Partea 3/3): siguranța acvatică

Am discutat deja în cele două articole publicate zilele trecute despre beneficiile fizice ale înotului la bebeluși și despre beneficiile sociale. Dar, dincolo de acestea, poate cel mai important aspect este cel al siguranței acvatice.

Înecul în mediul acvatic este una dintre cele mai frecvente cauze de deces în rândul copiilor. De fapt, în Statele Unite, unde popularitatea piscinelor în segmentul rezidențial este foarte ridicată, înecul este principala cauză de deces  la copiii între 1 si 4 ani, potrivit U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Ar fi o utopie să ne imaginăm că îi vom putea feri pe cei mici la nesfâșit de proximitatea unui mediu acvatic, mai ales dacă luăm în considerare faptul că majoritatea taberelor se organizează în hoteluri sau pensiuni cu piscină, că Bucureștiul are parcuri cu lacuri mari și neîngrădite iar dezvoltarea imobiliară masivă din jurul capitalei e reprezentată de multe case sau complexe rezidențiale dotate cu piscină. Mersul la piscină a devenit astfel mai mult decât o activitate sezonieră.

Chiar dacă statisticile și subiectul înecului sunt înfricoșătoare există modalități prietenoase prin care cei mici pot fi educați cu privire la măsurile de precauție necesare atunci când vorbim de siguranța acvatica.

Iată însă câteva recomandări generale de care părinții și apropiații trebuie să țină cont pentru siguranța acvatică a copiilor mici:

 • Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici atunci când sunt însoţiţi de fraţi sau copii mai mari.
 • Obișnuiți-i să rămână în apropierea unui adult și să nu se aventureze singuri în apă.
 • Obişnuiţi-i pe cei mici să nu intre în apă mestecând gumă sau mâncare
 • Alergatul în jurul piscinei trebuie interzis pentru a limita riscul accidentărilor proprii sau a celor din apă.
 • Să urmărească condițiile meteo și să iasă din apă imediat ce vântul, tunetele sau fulgerele își fac simțită prezența.
 • să știe că e periculos să înoate noaptea.
 • învățați-i semnificația diverselor semne din jurul piscinelor și lacurilor (ex: săritul interzis), precum și a steagurilor de pe plaja (ex: steagul rosu cu galben înseamnă că zona este supravegheată de un salvamar; steagul roșu interzice inotul).


Dacă aveți în curte o piscină:

 • Nu lăsați jucăriile celor mici în apă după folosirea piscinei, pentru că aceștia să nu fie tentați să intre singuri să le ia ulterior.
 • Piscinele gonflabile trebuie golite de apă după fiecare folosire, pentru a nu fi folosite de copii când nu sunt supravegheaţi.
 • Nu ţineţi obiecte electrice în apropierea piscinei.
 • Asigurați perimetrul piscinei cu garduri separatoare, astfel încât cei mici să nu poată ajunge la piscină nesupravegheați.
 • Învățați tehnici de resuscitare. Este important, chiar critic, ca părinții să poată aplica primul ajutor în caz de accident în mediul acvatic.

Pentru a veni în sprijinul celor mici privind familiarizarea cu elemente de siguranță acvatică vă recomandăm:

 1. cărți de povești ce pun accent pe temerile și inițierile acvatice specifice diverselor categorii de vârstă (vă recomandam în acest sens cartea “Nu mi-e frică de apă” ce urmarește aventurile a 3 copii, cu vârste pornind de la bebelușie până la 4 ani și include un ghid dedicat părinților cu sfaturi și recomandări practice din partea unei echipe de specialiști -medici, psihologi, profesori de sport).
 2. desene animate sau cântece animate realizate în scopul educației acvatice. Link-ul de mai jos conține o colecție draguță în acest sens: https://bitsofpositivity.com/free-water-safety-songs-for-kids/
 3. înscrierea copiilor la lecții de înot individuale, chiar din primele lor luni de viata, astfel încât, cu ajutorul instructorilor, ei să poată exersa transformarea reflexelor primare în automatisme, lucru ce îi va ajuta să câștige siguranță acvatică timpurie, dar și achiziții importante în asimilarea facilă a stilurilor de înot la 3-4 ani, când unii copii de-abia pornesc în această aventură;

Deprinderile privind siguranța acvatică reprezintă o prioritate în cadrul lecțiilor de educație acvatică de la Acvatic Bebe Club. Acestea sunt evaluate și verificate constant prin protocoalele de lecție adaptate vârstei și dezvoltării fizice ale celor mici.

Vă invităm să ne faceți o vizită în cadrul căreia veți descoperi modul în care instructorii tratează siguranța acvatică de la cele mai fragede vârste și cum stimulează dorința de explorare a celor mici. Veți observa, de la lecție la lecție, cum copilul se simte mai sigur pe el în mediul acvatic și știe cum să reacționeze în situații de risc acvatic.

De asemenea, puteți folosi prima carte despre educație acvatică din România, cartea Nu mi-e frică de apă,  pentru a îi explica frumusețea înotului și beneficiile celui mic.

 

Vă asteptăm!

 

Cum ajuta inotul dezvoltarea fizica a bebelusilor?