Beneficiile înotului pentru bebelușii aflați în primul an de viață
Înotul este recomandat pentru petrecerea timpului liber, ca activitate fizică sau, pur și simplu, pentru a îmbunătăți calitatea vieții. În general, activitățile acvatice sunt indicate și ca sprijin în ameliorarea tulburărilor articulare, a durerilor lombare și a diverselor traume. Datorită sprijinului oferit de apă, există o utilizare extinsă în fizioterapie, pentru reeducarea mișcării, corecția posturală și tratamentul diferitelor patologii.
Potrivit persoanelor de toate vârstele, înotul este un sport complet, deoarece permite exersarea mușchilor, a coordonării motorii, a sistemului circulator și a celui respirator. În plus, acest tip de activitate contribuie la dezvoltarea independenței și a încrederii în sine a copilului, prin dezvoltarea abilităților de-a reacționa și funcționa într-un mediu diferit de cel uzual.
Dacă te interesează o activitate perfect sănătoasă prin intermediul căreia copilul tău să poată crește armonios, rândurile ce urmează îți vor fi de ajutor.
Dezvoltarea fizică
Înainte de a se naște, bebelușul a fost înconjurat timp de aproape nouă luni de lichid amniotic. Așadar, apa este un mediu pe care el îl cunoaște deja – înotul îl va ajuta să revină în contact cu vechiul său „habitat natural”.
- Înotul pentru bebeluși îmbunătățește coordonarea, echilibrul și cunoașterea spațiului.
- Are beneficii excelente pentru exercițiile de fitness cardiovascular și îmbunătățește rezistența organismului, atât la efort, cât și în fața potențialelor îmbolnăviri.
- Crește puterea musculară prin exercițiu, încurajând dezvoltarea timpurie a abilităților psihomotorii.
- Exercițiile blânde, combinate cu apa la o temperatură confortabilă, relaxează copilul și stimulează apetitul, ajutându-l să mănânce și să doarmă mai bine.
- Extinde capacitatea sistemului respirator al copilului prin îmbunătățirea fluxului sanguin.
- Susține creșterea în înălțime a celui mic.
Dezvoltarea psihologică
Un copil se simte mai în siguranță și se bucură să învețe să înoate simțind că părinții săi au atenția concentrată asupra sa. Desigur, în funcție de temperamentul celui mic, poate fi mai mult sau mai puțin greu să-l aduceți în apă, dar este important să-l luați „cu binișorul”. Compania întregii familii – fie că sunt de față ambii părinți, fratele sau sora mai mare – ajută, fără îndoială, din acest punct de vedere.
Un alt aspect important: în apă copilul se poate deplasa singur și liber, fără teama de-a cădea. Acest lucru îl va ajuta pe cel mic să devină mai încrezător și să-și îmbunătățească stima de sine.
- Crește sentimentul de independență și de încredere în sine – chiar dacă bebe nu știe încă să meargă, mișcarea susținută în apă stimulează inteligența, prin activitatea locomotorie și senzorială.
- Copilul învață să înoate într-un mod distractiv și sănătos – cunoștințele dobândite astfel vor reprezenta un atu mai târziu în viață.
- Stimulează încrederea în sine și îmbunătățește comunicarea cu ceilalți.
Creșterea abilităților de socializare
Apa reprezintă un prieten de nădejde al mamelor: înotul se regăsește, de fapt, printre activitățile aerobice recomandate femeilor însărcinate și care alăptează. În plus, proaspetele mămici pot frecventa împreună cu bebelușii cursurile acvatice, care dau rezultate excelente la copiii mici, le îmbunătățesc reflexele și coordonarea mișcărilor.
Din punct de vedere social, înotul are mai multe avantaje:
- Ajută copilul să înceapă socializarea fără traume cu alți copii.
- Lărgește orizonturile de activități și jocuri comune.
- Înțelegerea nevoii de a împărtăși activități cu alte persoane.
- Întărește legăturile de afecțiune cu familia – de obicei, exercițiile de înot se petrec în brațele părinților, astfel încât sentimentul de încredere și relaționarea copil-părinte se dezvoltă în mod natural.
- Copilul începe să înțeleagă și să dobândească abilitatea fundamentală de a-și purta singur de grijă, prin dorința de a se mișca independent în apă.
Înotul reprezintă, în definitiv, prima activitate fizică susținută care stă la baza creșterii ființei umane, căci l-am practicat cu toții încă din pântecele mamei. După momentul nașterii, beneficiile sunt multiple și vizibile de la cea mai mică vârstă: înotul îmbunătățește capacitatea cardio-respiratorie, are beneficii posturale în ceea ce privește alinierea și coordonarea mușchilor, dezvoltă abilități senzoriale și psihomotorii.
În plus, această activitate funcționează ca remediu antistres, deoarece ameliorează tensiunile din organism și promovează buna dispoziție prin stimularea producției de endorfine, adică hormonii responsabili cu fericirea. Această bunăstare psihofizică promovează o mai bună calitate a somnului. De asemenea, înotul îmbunătățește activitatea respiratorie a persoanelor care suferă de astm, promovând o coordonare a mușchilor respiratorii, pentru a menține respirația regulată în timpul oricărui tip de activitate.
În concluzie, indiferent dacă aveți cazuri de patologii în familie sau o ereditate fără cusur, înotul rămâne sportul cel mai indicat pentru bebelușul vostru. Respectând, desigur, indicațiile medicului neonatolog și ale specialiștilor clubului de înot pe care doriți să-l frecventați, copilul va beneficia de supervizarea adulților interesați de binele său. Pe lângă toate acestea, activitatea psihomotorie solicitantă din mediul acvatic îl va sprijini pe cel mic să se dezvolte armonios și să dobândească imunitatea și încrederea în sine care îl vor susține în viața de adult.