Gimnastică Acvatică Terapeutică

Apa este miraculoasă! Flotabilitatea ei oferă o libertate de mișcare extraordinară care devine deliciul oricărui copil și care poate antrena, corecta și stimula structura musculară și osoasă a celor mici fără a pune presiune.

Acvatic Bebe Club oferă părinților un nou program de educație acvatică, sub forma unor lecții meticuloase și riguroase de exerciții acvatice.

Când să alegi programul ABC de gimnastică acvatică terapeutică?

Oricând, chiar de la 2 luni de viață, dacă ai un bebeluș care are nevoie de mișcare pentru a-și îmbunătăți eficient, sănătos și repede condiția fizică. . Apa are acest mare avantaj, de a oferi o rezistență foarte mică și de a nu pune presiune pe corpul copilului atunci când este angrenat în mișcare.

De aceea, programul de gimnastică acvatică este dedicat mai ales copiilor care au dificultăți locomotorii sau neuro-locomotorii și bebelușilor născuți prematur, deoarece se pot corecta ușor și eficient diferite probleme fizice ale copilului aducând și avantajele dezvoltării cognitive specifice activităților acvatice.

IMG_7562

Care este diferența dintre metoda ABC și gimnastică acvatică terapeutică?

Metoda ABC este bazată pe joacă, respectând ritmul copilului și stimulând mișcările acvatice prin personalizarea activităților. Concentrarea este pe dezvoltarea armonioasă a micuțului înotător, pe toate planurile, atât fizice, cât și cognitive, fără presiune, cu atenție la ritmul evolutiv.

Gimnastica acvatică este bazată pe un protocol de lecție mai riguros ce este definit de repetarea unor exerciții acvatice în scopul recuperării sau stimulării specifice pe anumite grupe musculare. Astfel, scopul acesteia este de a corecta diverse probleme locomotorii ale copilului. Există, însă, și  trăsături comune ale celor două programe:

  • Empatia instructorilor. Astfel că părinților li se oferă siguranța că cei mici sunt pe mâini bune în ape limpezi și igienizate.
  • Competențe acvatice. Copiii învață să înoate sigur, în ritmul lor, cu un program personalizat și cu o menținere a rutinei acestuia atâta vreme cât părinții conștientizează importanța prezenței celui mic la cel puțin o ședință pe săptămână.

Gimnastică acvatică terapeutică pentru bebelușii născuți prematur

Dr. Hagit Friedman este expert în dezvoltarea sistemului nervos și cercetător la Școala de Științe Sociale și Umane de la Colegiul Academic Kinneret dar și la departamentul de Puericultură al Universității Haifa din Israel. Dr. Hagit este și mama unei fetițe născute prematur. Așa că a întreprins cel mai recent studiu care a investigat efectele activităților acvatice asupra bebelușilor născuți prematur. Timp de 2 ani Dr. Hagit a studiat 46 de bebeluși născuți prematur care au participat la un program bine definit de gimnastică acvatică, personalizat pe vârsta lor și pe probleme de dezvoltare specific fiecăruia. Iată ce a dezvăluit acest studiu:

  • 90% dintre bebelușii care au beneficiat de gimnastică acvatică și-au îmbunătățit scorul neurocognitiv la finalul studiului, spre deosebire de 10% dintre bebelușii din grupul de control;
  • Activitatea acvatică adaptată problemelor și parcursului dezvoltării bebelușului este sigură și nu pune niciun risc asupra sănătății prematurilor prin expunerea la apă;

Câteva exemple de cazuri:

  • Un bebeluș diagnosticat cu semne de paralizie cerebrală, cu rigiditate și tensiune musculară, la final de studiu putea executa mișcările exercițiilor cu lejeritate, fără să mai simtă disconfort fizic;
  • Un alt bebeluș prematur prefera o singură parte a câmpului vizual, de aceea capul ei era mereu întors în aceeași drecție. Datorită exercițiilor acvatice, fără durere și într-un timp relativ scurt, problema a dispărut și totul s-a echilibrat;
  • Alt bebeluș ignora total tentativele de comunicare ale mamei sale și ale oricui încerca să îi atragă atenția. La finalul programului răspundea exact ca un copil normal de vârsta la la stimulii din jurul său.

Când ne referim la bebelușii prematuri, vorbim de imaturitatea tuturor sistemelor organismului, mai ales a celui nervos, toate expuse mediului exterior uterului cu mult înainte de a fi pregătite. Atunci când bebelușul plutește în apă, sistemele care funcționează la un nivel scăzut pe uscat, funcționează mult mai bine și se dezvoltă mult mai eficient. Respirația, sistemul muscular, sistemul nervos, chiar și cu un minim de mișcare. Este miraculos pentru etapele de dezvoltare ale unui prematur și datorită proprietăților extraordinare ale apei. Oferă condițiile optime pentru dezvoltarea respirației, a musculaturii și a flexibilității sistemului osos  prin expunerea la exerciții pe care nu le pot face nicicum pe uscat.”, spune Dr. Hagit.

Ce exerciții se fac la gimnastica acvatică terapeutică?

Exercițiile specifice gimnasticii acvatice sunt mai intense decât cele ce determină metoda ABC, concentrarea fiind pe antrenament și mai puțin pe joacă și relaxare. Exercițiile sunt personalizate pentru fiecare copil în parte și se fac 1:1. Iată câteva exemple de astfel de exerciții:

  • Exercițiu de gimnastică acvatică terapeutică pentru dezvoltarea forței în brațe:

Copilul este în poziție verticală. Se pun mâinile copilului pe marginea piscinei și este ajutat să apuce de marginea piscinei. Dacă copilul are 3-4 luni, atunci trebuie să fie ținut mânerul cu propriile mâini. Corpul copilului este în „atârnare”. Se slăbește treptat propria mână și i se permite copilului să se țină singur. Până la 8 luni, copilul este capabil să-și țină propriul corp folosind puterea mâinilor, parțial scufundat în apă. O complicație a acestui exercițiu este cablarea de-a lungul marginii piscinei cu ajutorul rearanjarii mâinilor.

  • Exercițiu de gimnastică acvatică terapeutică pentru dezvoltarea mușchilor abdominali

Se ține corpul copilului în poziție verticală, cu spatele. Cu mâna dreaptă se ține copilul sub piept, cu mâna stângă se apucă picioarele copilului care sunt în apă. Se întind ambele picioare, îse îndreaptă picioarele copilului, se ridică până la un unghi de 90 de grade și se revine la poziția inițială. Depășind rezistența apei, mușchii abdominali se contractă mai eficient.

Te așteptăm la gimnastică acvatică terapeutică

Gimnastică Acvatică

350 RON/ședință
  • Vârsta: 2 - 48 luni
  • Zile: Luni.Miercuri,Vineri, Sâmbătă
  • Doar pe bază de programare!
POPULAR

Te așteptăm la gimnastică acvatică terapeutică în cadrul Acvatic Bebe Club Primăverii alături de Irina,  multiplă  campioană mondială la powerlifting, cu 3 recorduri mondiale și expertă licențiată în Rusia în domeniul educației acvatice și hidro-reabilitării pentru bebeluși de la 2 luni.

Irina este instructorul care aduce în cadrul clubului nostru abordarea sistemică a gimnasticii și kinetoterapiei acvatice cu tehnici menite să ajute mai ales bebelușii născuți prematur sau cu diverse provocări neuro-motrice.

Programează ședința de gimnastică acvatică terapeutică,
pentru bebelușul tău chiar de la 2 luni, într-unul din cluburile ABC

Acvatic Bebe Club Primăverii cu instructor Irina, expertă licențiată în Rusia în domeniul educației acvatice și hidro-reabilitării. 

Irina Dimiean

Instructor de Înot

Acvatic Bebe Club Decebal cu instructor Florian, expert cu peste 10 ani de experiență în educația acvatică, formator acreditat și consultant în managmentul programelor de evaluarea. 

Florian Clenci

Consultant in managmentul programelor de evaluarea, formator acreditat, Instructor educație acvatică.

Dragă mămică, te invităm să programezi online o vizită în locațiile Acvatic Bebe Club.Poți să afli ușor toate informațiile de care ai nevoie pentru ca te sunăm noi.Tu alegi acum doar ziua și ora.

De ce să alegi Acvatic Bebe Club?

Unde ne găsești

Club Decebal

Club Primăverii

Adresa

Str. Delea Nouă Nr. 15,
Sectorul 3, București

Telefon

Poți ajunge la noi cu:

• Troleibuz: 70, 79
• Autobuz: 104, 133
• Tramvai: 40, 56
• Metrou: Statia Piața Muncii

Adresa

Str. Pictor Barbu Iscovescu
Nr. 19, Sectorul 1, București

Telefon

Poți ajunge la noi cu:

• Autobuz: 335, 131, 331, 282, 330
• Metrou: Statia Aviatorilor