10 reguli esențiale de protecție anti-COVID când mergi cu bebe la înot
Trecem cu toții printr-o perioadă încă dificilă, în care este esențial să continuăm să fim responsabili în cadrul activităților pe care le desfășurăm. Cât timp respectăm indicațiile autorităților, putem să ne bucurăm și de sporturile preferate, mai ales că acestea ne pot influența pozitiv starea de sănătate. Totodată, practicând sport, reușim să punem bazele unei lumi mai sănătoase, după cum afirmă chiar Organizația Mondială a Sănătății.
Printre sporturile cu multiple beneficii asupra dezvoltării psihomotorii, în special în cazul bebelușilor și al copiilor, se numără înotul. Fie că micuțul tău a făcut o pauză destul de lungă de la cursurile de înot, din cauza evoluției pandemiei, fie că intenționezi să-l înscrii în viitorul apropiat la un astfel de curs, avem o veste bună pentru tine: înotul poate fi practicat în continuare. Astfel, orele de înot se desfășoară în piscine interioare, care respectă cu strictețe regulile și indicațiile autorităților și care, mai mult decât atât, aplică o serie de măsuri de prevenție suplimentare. De exemplu, accesul este posibil doar în urma efectuării analizelor medicale, precum și a triajului epidemiologic.
Pe lângă toate aceste lucruri, însă, este foarte important ca fiecare părinte care intenționează să-și ducă bebelușul la lecții de înot să cunoască și să respecte un set de reguli esențiale de protecție anti-COVID. Te invităm să descoperi și tu, în continuare, care sunt acestea:
Alege bazine de înot destinate exclusiv copiilor
Pentru un plus de siguranță, îți recomandăm să eviți bazinele de înot care permit și accesul adulților. Astfel, te asiguri că apa în care va înota bebelușul tău este foarte curată.
Informează-te cu privire la dezinfectarea apei
În mod cert, nu este suficient să te orientezi către un bazin de înot destinat exclusiv copiilor. Este necesar ca apa să fie frecvent și corect dezinfectată, astfel încât condițiile de igienă să fie respectate cu strictețe.
În acest sens, îți sugerăm să te informezi în legătură cu tipul substanțelor folosite pentru dezinfectarea apei: este important ca acestea să fie non-invazive.
Evită lecțiile în grupuri mari
Poate că este mai distractiv ca bebelușul tău să se bucure de compania multor altor micuți în timp ce descoperă tainele înotului, însă în această perioadă este mult mai sigur să aibă contact limitat cu alte persoane și să se joace sau stea în grupuri mai mici . De aceea, cel mai bine ar fi să îl înscrii la cursuri cu un număr mic de copii (și neapărat specificat). Există și alternativa să-l înscrii la un curs de înot cu instructor individual, cel puțin pentru perioada aceasta.
Ține cont de echipamentul de protecție al instructorului de înot
Pentru un plus de confort și, mai ales, pentru un plus de siguranță, ai putea să-i soliciți instructorului bebelușului tău să poarte o vizieră pe parcursul ședințelor de înot.
Respectă regulile de igienă stabilite de clubul de înot
Sau, cu alte cuvinte, dezinfectează-ți mâinile la intrarea în club și urmărește cu atenție instrucțiunile personalului de la recepție, în vederea triajului epidemiologic. Astfel, protejezi sănătatea ta, sănătatea bebelușului tău, precum și sănătatea celorlalte persoane care frecventează clubul de înot.
Acordă atenție sporită analizelor
Analizele, precum avizul medicului pediatru și copia de pe carnetul de vaccinări – în cazul bebelușilor -, sau avizul medicului de familie – în cazul adulților -, sunt indispensabile, întrucât în baza lor se face accesul la cursurile de înot.
Redu timpul petrecut în incinta clubului de înot
Limitează, pe cât posibil, timpul pe care îl petreci în incinta clubului de înot. Evită, de exemplu, să-i oferi bebelușului mâncare în interior, dacă acest lucru nu este absolut necesar.
Ia în considerare facilitățile clubului de înot
Pentru ca tu și cel mic să vă bucurați de un plus de confort, informează-te cu privire la facilitățile pe care clubul de înot le pune la dispoziția clienților săi. Printre altele, asigură-te că bazinul unde alegi să-l duci pe bebe la înot este prevăzut cu toalete pentru copii, cădițe, mese de înfășat etc.
Asigură-te că există asistenți medicali, dar și personal de curățenie
Totodată, prezența asistentului medical, pregătit să ofere îndrumare, și prezența personalului de curățenie, responsabil cu dezinfectarea riguroasă a suprafețelor și cu aerisirea frecventă a spațiilor comune, reprezintă alte două aspecte esențiale, de care ar trebui să ții cont în alegerea clubului de înot pentru bebelușul tău, mai ales în această perioadă.
Nu uita de mască
Cum purtarea măștii este obligatorie în spațiile închise, asigură-te că o porți întotdeauna, atât pentru binele sănătății tale, cât și pentru binele sănătății tuturor celor din jurul tău.
Un club de înot care respectă sănătatea clienților săi pune la dispoziția acestora asistență medicală, în caz de nevoie, și, totodată, are personal de curățenie, responsabil cu asigurarea unei igiene impecabile.
Totuși, mai ales în această perioadă, la fel de importantă este și implicarea personală. De aceea, fiecare dintre noi ar trebui să respecte regulile stabilite la nivel național. Respectând regulile prezentate în acest articol și alegând un club de înot cu prestigiu, care a luat măsuri anti-COVID suplimentare în această perioadă, îți vei putea duce în continuare bebelușul la cursurile de înot, în condiții de maximă siguranță – atât pentru familia voastră, cât și pentru ceilalți membri ai comunității.