Părerea psihologului: importanța rutinei pentru copilul mic
Contextul actual face ca rutina să fie tot mai greu de păstrat pentru cei mici. Grădinița sau clasele primare în contextul sistemului mixt ori online fac că viața copiilor să capete noi repere, în care rolurile se schimbă constant. Toate acestea reprezintă o provocare pentru copii, iar specialiștii spun că menținerea rutinei, în măcar câteva aspecte ale vieții copiilor este esențială.
“În cea mai mare parte a situațiilor, copiii se adaptează mult mai bine la viață de zi cu zi atunci când intervine și o baza de rutină zilnică. Aceasta le conferă copiilor un sentiment de confort și de siguranță, iar uneori chiar se simt a fi parte din decizie. Evităm, astfel, să creștem furia, frica și anxietatea atunci când știm ce urmează sau când știm la ce să ne așteptam de la cei din jurul nostru”, a explicat psihologul Diana Cotumbeanu.
Aceasta precizează și că aceștia au nevoie, totodată, să păstram anumite repere de timp și de activități și mai ales să păstram pe cât posibil acele obișnuințe pentru cu activitățile plăcute. O astfel de activitate poate fi, de exemplu, un curs pe care copilul îl urmează cu plăcere, cu frecvență cel puțin săptămânală.
Într-adevăr, mulți părinți doresc să păstreze rutina orelor de educație acvatică și, de obicei, în perioada septembrie-octombrie, schimbă programul obișnuit pentru a se adapta la orarul celor mici. Copiii revin cu aceeași bucurie și, la fel, de obicei, în această perioadă, crește numărul cererilor de înscriere la cursuri ale copiilor – colegi de grădiniță cu cei care deja urmează orele Acvatic Bebe Club, a precizat Carmen Dumitru, fondator al clubului de educație acvatică din București.
Contextul actual imprevizibil face ca astfel de activități să fie așteptate cu bucurie de cei mici, mai ales când acestea presupun joacă și voie bună și nu se desfășoară într-un context rigid.
“Cu siguranță nu este o perioadă bună în care să renunțăm cu totul la ceea ce ne face plăcere. Începutul de grădiniță poate fi atât de diferit acum față de ce știam noi și copiii noștri. Nu mai încurajăm copiii să împartă biscuitele sau jucăria cu colegii săi, exprimarea afecțiunii -prin mângâieri sau îmbrățișări -atât de încurajată de noi altă data, este înlocuită cu măsuri de prevenție. Faptul că ei știu ce urmează îi ajuta să se pregătească la nivel emoțional. În cazul în care e vorba de o activitate plăcuta, asta îl poate încărca cu entuziasm și energie bună. Datorita acestei pregătiri anticipate poate creste senzația de control, de siguranță sau de confort”, a completat psihologul.
În plus, nevoia de mișcare a copiilor este mare la vârste preșcolare. Schimbarea anotimpurilor și vremea ploioasă îngrădesc uneori această nevoie fizică. Astfel, orele de educație acvatică pot reprezenta o soluție perfectă pentru copii.
“De multe ori, instructorii Acvatic Bebe Club sunt întrebați de părinți dacă ar trebui să continue lecțiile de educație acvatică și după ce vine sezonul rece. Dincolo de beneficiile evidente pe care această activitate o are asupra sănătății și dezvoltării copilului, am observat că menținerea unei rutine într-un context nesigur i-ar putea ajuta pe cei mici să gestioneze mult mai bine schimbările”, a mai explicat Carmen Dumitru.
Articol QBebe: Importanța rutinei la copil | Qbebe.ro