Terapii alternative și beneficiile lor asupra sănătății
Terapiile complementare pot însoți medicina alopată și se pot utiliza în asociere cu aceasta, pentru prevenție sau tratament. Mulți dintre pacienți sau dintre cei cu potențial de îmbolnăvire apelează la remedii complementare, în primul rând ca modalitate de prevenire a unor eventuale cure medicamentoase. În alte cazuri, convingerea că nimic nu este pierdut în încercarea unei soluții naturale reprezintă factorii ce determină o persoană cu patologie cronică să apeleze la terapii alternative.
Așadar, dacă vă interesează beneficiile acestora asupra sănătății, rândurile de mai jos vă vor fi de ajutor.
Terapia prin mișcare
Este parte din viață încă de dinainte de momentul nașterii și reprezintă un factor extrem de important în dezvoltarea armonioasă a oricărei ființe umane. În plus, mișcarea poate deveni un mijloc sănătos de socializare, mai cu seamă atunci când ne implicăm în activități desfășurate în cadru organizat.
În asemenea context putem discuta despre sporturi, iar una dintre formele complexe și complete este înotul. Practicabil încă de la vârsta de câteva luni, este un hobby ale cărui beneficii pot susține sănătatea pe termen lung:
- Îmbunătățește echilibrul și coordonarea întregului corp;
- Sprijină evoluția sistemului respirator și a celui circulator;
- Susține dezvoltarea psihomotorie prin exerciții fizice complexe;
- Crește încrederea în sine prin familiarizarea cu mediul acvatic;
- Relaxează și tonifică deopotrivă corpul;
- Stimulează digestia și influențează odihna – copilul doarme mai bine după lecția de înot;
- Susține creșterea abilităților de socializare.
În cazul altor activități de terapie prin mișcare, este de luat în considerare și kinetoprofilaxia pediatrică, prin care se stimulează – în apă sau în mediu uscat – dezvoltarea celor mici. Respectând principiul conform căruia este mai înțelept să previi decât să tratezi, această practică urmărește prevenirea îmbolnăvirii prin două metode simple: masajul și gimnastica. Astfel, efectele exercițiilor fizice selectate în funcție de necesități se traduc prin armonizarea întregului organism, lucru de dorit pentru fiecare, mai ales pentru copii.
Salinoterapia
O altă soluție complementară ce nu presupune administrare efectivă de produse, dar are efecte vizibil benefice asupra imunizării corpului uman este aceea bazată pe aerosoli salini. Cunoscută încă din vechime, cura de salinoterapie reprezintă, pentru unii pacienți ai cabinetelor ORL, obiceiul sănătos fără de care afecțiunile respiratorii nu ar putea fi ținute sub control.
În medii naturale – inima unui munte de sare, aerul mării – sau în cele din salinele artificiale, inhalarea aerosolilor salini este un remediu prin care beneficiați de:
- Inhibarea culturilor microbiene – sarea acționează ca un mediu dezinfectant;
- Eliberarea căilor respiratorii de orice impurități;
- Detoxifierea întregului tract respirator – inclusiv a plămânilor;
- Remedierea și chiar vindecarea afecțiunilor respiratorii;
- Un somn mult mai liniștit în urma ședințelor de salinoterapie.
Salinoterapia este utilă și copiilor, atât ca adjuvant în tratarea unor afecțiuni, cât și ca profilaxie, susține sistemul imunitar și dezvoltarea unui sistem respirator performant. Are, însă, câteva contraindicații: iritații ale ochilor sau conjunctivită, sângerare nazală puternică (epistaxis), probleme cardiace, hipertensiune, hipertiroidism, insuficiență renală, tratament chimioterapeutic.
Este, așadar, extrem de important ca medicul curant sau cel de familie să-și dea avizul pentru urmarea acestui tip de terapie, pentru a preveni eventuale complicații nedorite.
Fitoterapia
Termenul provine de la două cuvinte din limba greacă – phyton (plantă) și therapieia (vindecare) – și face referire la practica utilizării plantelor sau a extractelor din plante pentru tratarea bolilor și menținerea bunăstării psihofizice. Cu alte cuvinte, remediile provin din natură, aspect ce reprezintă o caracteristică salutară în cazul unor intoleranțe la compușii farmaceutici. Există plante cu efect antiinflamator (propolis, pătlagină), antiviral (eucalipt, echinaceea), antioxidant (ginkgo biloba, armurariu), laxativ (crușin, lemn dulce), chiar și reglator hormonal (roiniță, salvie).
Medicii recomandă, însă, efectuarea de teste specifice chiar și înainte de administrarea soluțiilor fitoterapeutice, pe fondul posibilității existenței unor alergii, deseori necunoscute pacienților.
Apiterapia
Este acel tip de terapie alternativă care utilizează produse ce provin direct de la albinele melifere. Utilizată pentru tratarea bolilor și a simptomelor acestora, precum și a durerii cauzate de leziuni acute și cronice, apiterapia reprezintă punctul de remediere a sănătății în cazul unor afecțiuni precum:
- Artrita;
- Scleroza multiplă;
- Infecțiile – atât interne (respiratorii, de pildă), cât și externe (răni, plăgi).
Pe lângă efectele benefice asupra imunității organismului uman, este important de știut că, similar fitoterapiei, este vital ca pacientul să-și cunoască potențialul alergic înainte de administrarea remediilor apiterapeutice.
În consecință, este înțelept ca, înainte de a urma o terapie sau alta, să vă asigurați că specialistul care vă cunoaște istoricul medical are la dispoziție un set actualizat de analize. Pe baza acestora este cel mai bine să fundamentați profilaxia sau tratamentul alternativ – veți fi astfel la adăpost de eventuale complicații și vă veți putea bucura de beneficiile naturale dorite.