Lecție de Empatie: Influența prietenilor necuvântători în viața copiilor noștri
„Poți judeca adevăratul caracter al cuiva din modul în care se comportă cu animalele.” ― Paul McCartney
Cu toții știm că bebelușii și copiii mici preiau cu ușurință ceea ce observă in jurul lor. Un mod prin care ne putem ajuta puiuții să se dezvolte socio-emoțional este prin achiziționarea unui animal de companie.
De ce? Iată câteva motive pentru care prietenii blănoși sunt nespus de benefici pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.
Copiii devin responsabili
Dacă cei mici sunt reticenți când vine vorba de a îndeplini anumite sarcini, nu este așa în cazul îngrijirii unui animăluț. Legătura emoțională ce se va forma între prietenul necuvântător și copil îl va determina pe cel din urmă să-și dorească să aibă grijă de animăluțul său. Poți începe prin a stabili sarcini ușoare, de exemplu hrănirea animalului, apoi, treptat îi poți oferi mai multă responsabilitate. Ai grijă să alegi împreună cu cel mic ce animal veți achiziționa, în funcție de dorințele sale și programul tău, mai ales dacă este vorba de un cățel ce va trebui plimbat.
Copiii își dezvoltă încredere în sine
Copii se vor atașa imediat de animăluțul familiei și vor dori să-i fie bine. Astfel, vor contribui, așa cum pot ei, la îngrijirea acestuia. Acest lucru le va oferi satisfacția de a realiza ceva cu mânuțele lor, de a fi responsabili de ceva, de a fi competenți. Vor simți că părinții au încredere în ei și vor fi mult mai deschiși la comunicare.
“Copiii cărora le lipsește încrederea în sine pot să comunice cu un animal în moduri în care nu ar putea cu alți oameni” raportează Pet Health Council. “Aceștia rezolvă cu mai multă ușurință sarcini pe care le-ar găsi dificile în mod normal, din simplul fapt că, animalelor nu le pasă de greșeli, astfel copilul nu se va teme de a eșua în ochii animalului.”
Copiii au parte de suport emoțional
Animăluțele își iubesc stăpânii necondiționat, astfel oferind o porție de bună-dispoziție în orice situație și ridicând moralul celor mici atunci când e nevoie. Ele elimină energiile negative din locurile pe care copiii le consideră ostile. Studiile arată chiar faptul că animalele de companie au efecte anti-stress prin simpla lor prezență, în special pisicile.
Copiii își dezvoltă abilitățile sociale prin joacă
Animalul de companie poate juca rolul unui intermediar între copil și lumea adulților. Cei mici au tendința să se comporte cu prietenii blănoși precum cu semenii lor. Acest lucru va contribui la dezinvoltura celui mic. Din modul în care copilul tău se adresează animăluțului, poți afla multe despre personalitatea acestuia.
Copilul își va dezvolta empatia și inteligența emoțională
Nu în ultimul rând, copiii vor deprinde abilitatea de a înțelege ceea ce simt ceilalți. Cei mici vor deveni empatici vizavi de emoțiile animăluțului și vor începe să ințeleagă ceea ce acesta vrea să transmită prin simple reacții. Astfel, se pun bazele unui comportament bazat pe bunătate și altruism.
Ce părere ai?
Știm că este dificil să întreții un animal de companie, în special dacă locuiești la bloc. Totuși, daca te gândești la toate aceste beneficii, vei vedea că merită efortul! Starea de spirit a celui mic, dar și întreaga atmosferă a casei, va deveni și mai bună!
[pb_builder]