Cat de repede invata sa inoate un bebelus- Ghid informativ pentru parinti
Fiecare bebeluș este unic. Bebelușul tău este unic. Așa că unic, diferit, excepțional va fi și parcursul lui în viață. Aceeași idee este urmărită și în educația acvatică, pentru că fiecare bebeluș își începe experiența cu apa diferit, ca spațiu, ca timp și ca stimul senzorial. Iar din acest punct de vedere nu se va face niciodată comparație. Pentru că cea mai importantă misiune pe care o ai tu, ca părinte, este să îi oferi o șansă importantă: aceea de a se acomoda, de a simți și de a deveni una cu apa, de a primi toate beneficiile acestui sport minunat într-un mediu sigur și fără a-l compara cu ceilalți bebeluși.
Bine, bine, vei spune, dar cum știu că este sigur acest sport? Cum știu că bebelușul meu chiar va învăța ceva? Și mai ales cu câtă răbdare să mă înarmez?
Reflexul de înot
Mai întâi trebuie să știi exact care sunt stadiile de dezvoltare ale micuțului tău, pentru a înțelege mai bine cum îl ajută educația acvatică, chiar și de la numai câteva luni. Dacă în prima lună bebelușul este preocupat mai mult de somn și de mâncare și are un comportament preponderent reflexiv, trebuie să știi că el s-a născut deja cu un reflex pe care îl va pierde pe la 4-6 luni: reflexul de înot. Este un instinct arhaic care îl ajută să supraviețuiască în cazul în care cade în apă. Desigur că asta nu se va întâmpla, pentru că tu ești un părinte responsabil, însă tocmai acest reflex este cel care trebuie speculat.
Așa că de pe la 2 luni trebuie să profităm de el, de instinctul primar de supraviețuire în apă. Pentru că bebe deja a devenit activ, cortexul lui motor se maturizează, reflexele inutile dispar, răspunde la toți stimulii și, cel mai important, are motilitatea necesară pentru a începe educația acvatică. Asta, plus reflexul de înot pe care nu l-a pierdut, îl face candidatul perfect pentru a păși în lumea acvatică, acum, cât nu începe să dezvolte temeri, frici și crize de furie. Acum bebe începe să dezvolte mai ales încredere fundamentală, sentimentul capacității de acțiune și al coerenței propriei ființe și exersează capacități de învățare. Acum este momentul.
Desigur că nu este obligatoriu ca bebe să înceapă educația acvatică la 2-3 luni, noi îți spunem doar ce recomandă specialiștii ca urmare a modului în care se dezvoltă cognitiv acesta. Recomandarea vine și ca o adăugire la faptul că micuții noștri habar nu au ce este frica până la 8-9 luni, chiar 1 an. Unii sunt și mai curajoși și descoperă această emoție abia pe la 2 ani. Lipsa instinctului de conservare pe care noi adulți îl ăercepem puternic, este un punct forte în educația acvatică, tocmai pentru că apa nu este percepută ca o amenințare de către micii înotători, ci mai degrabă ca un mediu prietenos, confortabil, intim, asociat cu viața intrauterină. Atenție, vorbim aici de educația acvatică, nu de un copil lăsat pe marginea unei piscine nesupravegheat. Numai în primul caz lipsa fricii este un avantaj. În al doilea caz, educația acvatică este cel mai mare avantaj și vei vedea imediat și de ce.
ABC-ul educației acvatice
De aici pornește aventura bebelușului tău de la Acvatic Bebe Club. Și trebuie să o cunoști, pentru a înțelege pe îndelete răspunsul la întrebarea din titlul acestui articol. Îi spunem ABC pentru că este exact ca un abecedar al înotului, unde:
- A vine de la Acomodare și Aclimatizare, un prim pas unde cel mic se aclimatizează cu mediul acvatic, descoperă bucuria imponderabilității în apă și a libertății de mișcare, susținut permanent de cei mai buni instructori, într-un mediu sigur și igienic. Practic, acest pas este cel pe care orice sportiv îl face înainte de antrenament, cel de ”încălzire” și este mereu prezent la început de ședință acavtică și la bebeluși.
- B vine de la Beneficii, nu numai pentru că după numai câteva ședințe ele se vor observa cu ochiul liber, adevărate beneficii asupra sănătății lui, atât fizică, cât și psihică, chiar și pentru copiii care au nevoi speciale: de la o motricitate și o flexibilitate evidente, la musculatura permanent susținută în dezvoltare, la imunitate sporită și până la evoluția independenței, a autonomiei și a abilităților de socializare, ci și pentru că B-ul nostru mai vine de la ceva, de la Blândețe. Fiecare ședință se va desfășura sub auspiciile unei metode axate pe nevoile lui, fără grabă și în sinergie directă cu viteza lui de dezvoltare, cu exerciții adaptate vârstei și personalității lui.
- C vine de la Comunicare și nu orice fel de comunicare, ci una pozitivă, bazată pe încurajări, pe susținere, pe încredere și multă afecțiune. Instructorul este atent la ceea ce îi comunică micuțul tău și adaptează exercițiile astfel încât la final de ședință să nu se instaleze oboseala și iritabilitatea, ci buna-dispoziție și veselia.
Și acum să aflăm și răspunsul la întrebarea ”Cât de repede va învăța să înoate bebelușul meu?”
Avem o bănuială că deja ai intuit care este răspunsul: bebelușul tău va învăța să înoate cât de repede va dori el. Nici cât de repede vrei tu, nici cât de repede vrea tati, bunica, mătușa sau instructorul lui. Sunt bebeluși care la 1 an deja sunt experți în scufundări, dar nu vor să facă sărituri. Sau bebeluși care sar în apă fără teamă, se scufundă cu dibăcie, dar încă nu au căpătat abilitatea de a înota la suprafața apei. Ce este important? Ca totul să fie o joacă, nu o cursă cu obstacole, nu un concurs, nu un motiv de laudă, nu un efort fizic și psihic care să îl epuizeze și să ajungă perceapă această activitate ca pe ceva ce nu este: o povară.
Important este să ai răbdare, să îl susții și să percepi educația acvatică nu numai ca pe o simplă abilitate pe care copilul tău o dobândește, ci ca pe un antrenament pe termen lung pentru o viață sănătoasă ca adult. Pentru că beneficiile acestui sport complex sunt extraordinare și un cadou neprețuit pe care i-l oferi. Fiecare mișcare în apă oferă un exercițiu complet pentru mușchi, plămâni, inimă și, cel mai important, creier, stimulând concomitent toți cei 5 stâlpi ai simțurilor: miros, văz, auz, gust și pipăit. Apa este relaxare, joacă, terapie, sănătate, ritual, hrană și energie. Și asta trebuie și va simți și bebelușul tău alături de noi. Pentru el educația acvatică va deveni o rutină care îl va echilibra și îi va forma calități elementare pentru viața de adult.
Celebrează fiecare pas al lui din acest drum și nu uita că nu graba este soluția, că vor exista perioade de asimiliare și platouri de învățare și că înotul nu se învață peste noapte pentru că este mai mult decât o abilitate, este explorare, curiozitate, încredere, bucurie, curiozitate, independență, grație și rezistență. Este viitorul lui.
Bibliografie:
- Baby Swimming – Autor: Lilli Ahrendt – Editura Meyer & Meyer Sport, 2021
- Swimming For Babies – Autor: Albert Gundani , 2014
- Learn to Swim: Helping Parents to Teach Their Baby to Swim – Newborn to 3 Years, Autori: Tracey Ayton și Ben Holden, Editura Meyer & Meyer Sport, 2019
- Learn to Swim Step-by-step water confidence and safety skills for babies and young children – Autori: Rob și Kathy McKay, DK Publishing, 2005
- United States Swim School Association – www.usswimschools.org
- World Aquatic Babies Congress – www.waterbabies.org