Cine este Dragonul Anxietății
“Mami, este un dragon sub pat!”. Nu îl vezi, nu îl auzi, dar îl simți, pentru că observi cum echilibrul emoțional al copilului tău se clatină. Dragonul acesta nu atacă, nu scuipă flăcări, dar îți ține copilul prizonier și singura lui putere este aceea de a produce emoții negative puternice. Pe dragon îl cheamă ANXIETATE și rolul nostru, al părinților, nu este acela de a învăța copilul cum să lupte cu el, ci de a se împrieteni cu el. Pentru că Dragonul este parte din viață, este reprezentarea tuturor provocărilor care vor face parte din parcursul dezvoltării emoționale a copilului tău, adultul de mâine. Și te întrebăm acum, cum ai vrea să fie adultul de mâine? Anxios și temător sau plin de curaj și echilibrat? Răspunsul tău la această întrebare duce către informațiile pe care le ai mai jos, care îți vor clarifica ceea ce trebuie să faci pentru ca anxietatea copilului tău să devină un Dragon prietenos și starea lui de bine să devină o constantă.
Ce este anxietatea?
Să începem mai întâi prin a înțelege mai bine ce este anxietatea. Pentru că de multe ori o confundăm complet eronat cu frica. Aceasta din urmă este emoția pe care copilul tău o simte când un pericol imediat și real îl amenință. De exemplu, când se urcă în copac și îi alunecă piciorul. Aceea este frică. Când copilul refuză se se mai urce în copac de teamă să nu se rănească, atunci este anxietate. Frică este când fratele său îl sperie ieșind de sub pat. Anxietate este când copilul refuză să doarmă la el în pat pentru că este un dragon acolo. Anxietatea este o emoție puternică, care îți determină copilul să se îngrijoreze într-atât de tare de ceea ce i s-ar putea întâmpla încât nu mai poate duce o viață normală și îi determină și efecte fizice, precum palpitații, insomnii, migrene puternice, dureri de stomac și chiar febră și vomă.
Anxietatea este, de fapt, o alarmă falsă de pericol, care produce o cascadă de emoții anxioase, de gânduri negre și comportamente exagerate. Alarma se dă în amigdală, în creierul mijlociu, cea mai primitivă parte a creierului uman. Când se dă alarma, întreg creierul copilului devine alert și încearcă să rezolve pericolul și când vede că nu există un dragon sub pat, începe să pună în funcțiune puterea imensă a imaginației. De fapt, teama primitivă se întâlnește cu materia cenușie superdezvoltată a creierului și o transformă, pe când copilul face 3-4 ani și înțelege principiul de cauză-efect, în anxietate prin puterea infinită a imaginației.
Astfel, Dragonul devine un maestru al deghizării și este dificil de recunoscut. Poate fi în teama copilului de apă, de păianjeni, de întuneric, de ușa de la intrare sau de ce se ascunde sub pat. Dragonul ține copilul prizonier și îi spune că dacă nu rămai aici, cu mine, dacă pleci de lângă mine, vei păți lucruri rele. Închisoarea mea este sigură. Nevoia de atenție a copilului devine și ea parte din Dragon, care îi arată atenția speriindu-l și, automat, aducându-l în brațele celui care îl protejează. Însă, și Dragonul acesta are puncte slabe. Dacă cel mic este concentrat pe comenzile lui, atunci va fi sub controlul lui. Dacă găsește lucruri de făcut care îi atrag atenția de la Dragon și de la trucurile lui mârșave, atunci nu va mai putea să îl sperie. Dar despre asta vorbim puțin mai târziu. Acum ca am definit anxietatea la copii este timpul să o identificăm și să facem un portret simptomatic al Dragonului.
Simptome anxietate: cum le recunoști la copil
Cum spuneam, Dragonul este un maestru al deghizării și se ascunde cel mai bine nu neapărat în temeri, ci mai ales în simptomele fizice și psihice. A diagnostica anxietatea la copil este un adevărat joc de-a v-ați ascunselea, un joc în care chiar și cei mai pregătiți specialiști pot să dea greș. Dragonul nostru știe să se camufleze. Și este nevoie de un spirit de observație foarte bun, de multă iubire și răbdare și de informație pentru ca părinții, bunicii și toți apropiații copilului să descopere unde este ascuns. Regula pe care trebuie să o ținem minte mereu este că anxietatea devine vizibilă și patologică atunci când interferează cu viața normală a copilului. De exemplu, este normal ca un copil să se teamă de păianjeni, dar nu este normal să refuze să iasă din casă pentru că poate fi atacat de păianjeni.
Cele mai comune simptome de anxietate la copii sunt:
- Transpirație excesivă;
- Bătăi rapide ale inimii;
- Încordare musculară.
Însă la copii anxietatea devine mai agresivă, întrucât ei nu au capacitatea mentală de a o stăpâni și atunci apar și simptome fizice precum:
- Dureri de stomac, grețuri sau chiar constipație;
- Migrene, amețeli sau chiar leșin;
- Lipsa apetitului;
- Probleme respiratorii.
Dar și simptome psihice precum:
- Coșmaruri și insomnii
- Nevoia obsesivă de a fi mereu în prezența unui adult apropiat
- Timiditatea excesivă sau, dimpotrivă, devine extrem de vocal sau chiar agresiv;
- Lipsă de interes pentru lucruri și activități care înainte îi ofereau plăcere.
Un exemplu care identifică un astfel de simptom este timiditatea. Un copil normal când întâlnește o persoană nouă, este timid și manifestă asta prin a evita contactul visual, a întoarce capul, dar rămâne calm și zâmbește. Însă un copil care are un început de anxietate, va începe să se zbată, să plângă și chiar să fugă din fața persoanei respective, ca un fel de evadare. Studiile au demonstrat că o astfel de timiditate, pe care specialiștii o numesc ”negativă”, crește riscul ca un copil să dezvolte anxietate socială pe măsură ce va crește.
Specialiștii au realizat o listă care să te ajute să identifici Dragonul care ține prizonier copilul tău:
De câte ori ai răspuns DA la întrebările de mai sus? Dacă ai numărat peste 5 răspunsuri afirmative, atunci este timpul să fii în alertă. Se prea poate ca ceva să fie în neregulă și atunci este indicat să acorzi atenție nevoilor emoționale ale copilului tău, mai mult decât de obicei și, mai ales, să apelezi la un specialist.
Anxietatea se vindecă?
DA. Anxietatea se ține sub control. Anxietatea este o afecțiune a anticipării. Este o tumoră malignă a ”Ce s-ar întâmpla dacă …”. Și se vindecă printr-un tratament blând dar insistent de ”Ce este acum, aici”. Dragonul nu se lichidează, ci ne eliberează el. Anxietatea trebuie confruntată de fiecare dată când apare. Dar asta nu trebuie să fie percepută ca o luptă herculeană, ci mai degrabă ca un dialog cu temerile adunate în acest Dragon pe care l-am personificat în povestea noastră. 90% din durerea emoțională și fizică asociată cu anxietatea apare înainte de expunerea la situația care o provoacă. Iar după ce copilul confruntă acest moment și trece peste el (chestiune de câteva secunde uneori), va resimți aproape imediat împlinire și o stimă de sine crescută. Practic, va căpăta forța necesară pentru a-și struni Dragonul. Vom afla în episodul următor care sunt cele mai eficiente metode pentru îmblânzirea Dragonului.
Bibliografie
- https://www.scribd.com/book/264131850/The-Anxiety-Cure-for-Kids-A-Guide-for-Parents-and-Children-Second-Edition
- https://www.scribd.com/book/294373041/Anxiety-Panicking-about-Panic
- https://www.scribd.com/book/403995114/Anxious-Kids-Anxious-Parents-7-Ways-to-Stop-the-Worry-Cycle-and-Raise-Courageous-and-Independent-Children
- https://www.scribd.com/book/432045516/The-Busy-Parent-s-Guide-to-Managing-Anxiety-in-Children-and-Teens-The-Parental-Intelligence-Way-Quick-Reads-for-Powerful-Solutions
- https://www.scribd.com/book/470110313/Anxiety-Workbook-For-Kids-Proven-Tools-To-Cure-Your-Kids-Paralyzing-Fear
- https://www.scribd.com/article/449136347/Anxious-Kids
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2752/089279301786999526
- https://casereports.bmj.com/content/2018/bcr-2018-225007.abstract
- https://www.proquest.com/openview/0beb45a4b582b3967af187ff4aed6130/1?pq-origsite=gscholar&cbl=29487
- https://emedicine.medscape.com/article/286227-overview