Cum să îți ajuți copilul să învingă teama de apă?
Teama de apă sau aquafobia este cea mai frecventă fobie pentru care mergem la psiholog, chiar dacă zoofobia este cea mai des întâlnită. Imposibilitatea de a face activități în mediul acvatic, sau mai rău, de a nu ne putea ajuta copilul în caz că va cădea în apă și se va afla în pericol, ne împinge să trecem peste instinctul de conservare și să începem cursurile de inițiere în înot. În cazurile mai grave, acestea trebuie precedate de câteva ședințe la psiholog. Niciodată nu e prea devreme să facem asta, cu trecerea timpului temerile se agravează și sunt mai greu de gestionat.
Copiii au aquafobie?
Din fericire, răspunsul este nu. În cazul celor mici, fricile legate de apă sunt rezultatul unor procese psihice secundare. Ar putea începe în jurul vârstei de 8-9 luni, ca urmare a conștientizării separării de părinți, de aceea e important ca începând de la acea vârstă să faci baie împreună cu el, oferindu-i astfel siguranță și confort. Apoi, în jurul vârstei de 2 ani începe să fie mai conștient de el și de mediul înconjurător. Este momentul când vede anumite situații pe care nu le înțelege și le interpretează greșit. Spre exemplu, vede cum se scurge apa din cadă și crede că și el poate fi tras pe acolo. Chiar dacă este mic, nu ezita să îi oferi informații complexe. La 3 ani, când imaginația devine mult mai activă, copilul își poate imagina că sub apă este un monstru care îi va face rău. La această vârstă, imaginația se întrepătrunde cu realitatea și o influențează.
Toate situațiile de mai sus, negestionate corect și la timp, fac copilul să evite contactul cu apa, ajungându-se apoi la aquafobie.
Ce am de făcut dacă copilul meu are frică de apă?
Cel mai important pas este să nu îi subestimezi frica. Exemplu: „nu înțeleg de ce te sperii așa mult, până la urmă nu e nimic dificil”. De evitat sunt și dramatizările de felul: „La vară mergem la mare, toată lumea se va juca în apă, numai tu vei sta pe mal”. Acest gen de atitudini îl întâlnesc des la părinți. Nu face decât să crească mai mult repulsia copilului față de apă.
Tracey Warren, director național și expert în siguranță pentru Child Safe Canada spune „nu forța copilul care chiar are o teamă…du-l înapoi cu un pas”.
Punctează-i toate beneficiile pe un ton pozitiv și empatic(ex.: „Știu că îți este greu, dar amândoi știm că merită să faci acest efort acum, ca atunci când vom merge la piscină, să ne putem juca toți în apă”). În acest fel va percepe apa ca pe un mediu prietenos, nu ca pe un rău necesar.
Dacă copilul tău are frică de apă, dar decizi să îl duci la cursuri de înot, caută o piscină dedicată copiilor mici. La acestea, instructorii au, pe lângă pregătirea în domeniul înotului și studii în psihologia copilului. Copilul tău va fi în siguranță și avea avea rezultate vizibile într-un timp scurt. Evită bazinele foarte aglomerate, unde intră copii care au niveluri diferite sau chiar adulți. Zgomotul, stropii și agitația celorlalți îi vor amplifica starea de anxietate.
Dacă decizi să iei problema în propriile mâini și să rezolvi singur situația, planifică-ți cu grijă pașii. Alegerea momentului este foarte importantă. De cele mai multe ori, tindem să o lăsăm pe seară, când am terminat restul treburilor, ca apoi să urmeze un masaj și somnul binemeritat. Dar în acel moment, copilul deja este obosit și tot ce ar vrea este să mănânce și să se odihnească. În cazul copiilor cu frică de apă, cel mai bun moment pentru baie este cel în care au cel mai mare chef de joacă. Astfel vor fi mai receptivi, mai dornici să participe la jocuri și să învețe lucruri noi. La fel de important este să fi luat masa cu o oră înainte, de preferat împreună. Astfel, amândoi veți beneficia de un plus de energie și răbdare și puteți profita de momentul mesei să planificați joaca din timpul bălăcelii.
Citește-i povești cu și despre apă. Poți începe cu „Nu mi-e frică de apă” , prima carte despre educație acvatică scrisă în limba română. Este o poveste frumoasă pentru copii, iar pentru părinți o resursă valoroasă, la scrierea ei colaborând medici, psihologi, profesori de educație fizică și antrenori de înot.
Alte sfaturi care te-ar putea ajuta:
- Potrivește din timp apa, astfel eviți contactul cu o apă prea rece sau prea fierbinte;
- Pune un covoraș antiderapant pe fundul căzii pentru evitarea dezechilibrărilor;
- O oglindă poziționată lângă cadă va face băile mult mai distractive. Copilul se va amuza mai mult văzându-se, spre exemplu, cu părul ciufulit și plin de spumă;
- Pune în apă jucării care plutesc, dar și care se scufundă;
- Jucați-vă suflând în apa ținută în pumn, apoi suflând o jucărie aflată pe suprafața apei;
- Faceți „grădini zoologice acvatice” și recuperați „comori scufundate”;
- Amintește-i de eroii din cărțile citite și ce au făcut ei în momentele dificile. Puteți improviza un joc cu roluri;
- Dacă observi că nu îi este pe plac, evită să îi faci baie zilnic. O poți face la 2 sau 3 zile. Astfel va accepta mai ușor;
- Dacă nu îi place baia în cadă, poți incerca dușul. E valabil și invers.
- Fii un exemplu. Participă alături de el, simte-te bine și joacă-te ca un copil. Orice îi propui lui să facă, fă tu înainte. Stai tot timpul în contact cu el. Toate astea îi vor da încredere și îl vor ajuta să se relaxeze.
- Evită recompensele sau amenințările că nu va mai primi ceva. Ajută-l să înțeleagă că jocul în apă este cea mai bună recompensă pentru efortul lui.
- Când deja se bucură de apă într-o mică măsură, entuziasmează-te și participă alături de el la fiecare propunere pe care o are, fie că e vorba de un joc, un alt mod de a face un exercițiu, sau un exercițiu nou.
Nu-l grăbi, nu-l forța, nu-l obliga. Împinge-l de la spate, dar dă-i timp și nu îl face să se simtă prost când nu îi iese ceva. Încurajază-l să încerce din nou și din nou, până reușește.
Scade nivelul atât cât este nevoie pentru a îi fi accesibil și a avea reușite. Rămâi la acel nivel până îl simți că face cu drag ce face și este pregătit să meargă mai departe.
Va fi nevoie de răbdare și perseverență, dar am încredere ca vei reuși. În final, copilul tău va fi fericit și îți va mulțumi în felul lui! Succes!