Cum prevenim și depășim teama de apă?
“Ce înseamnă înotul? În primul rând, înseamnă siguranța în apă. Dacă nu ai învățat mișcările și tehnicile de respirație, este normal să nu te simți în siguranță. Siguranța îți dă control asupra emoțiilor tale și elimină senzația de panică, deci trebuie să te focusezi pe asta. O dată ce te simți în siguranță, poți învăța cu ușurință să înoți, fiindcă nu te mai preocupă aspectul supraviețuirii.” – Melon Dash, „Conquer Your Fear of Water: An Innovative Self-Discovery Course in Swimming”
Bebelușii nu se nasc cu frica de apa, la fel cum nu se nasc cu frica de foc…..însă teama părinților exprimată non-verbal sau verbal, “stai departe de apă”, “nu te apropia de apă”, “pleacă de acolo, nu ești în siguranță” și experiențele neplăcute în sau cu apa, pot naște acest sentiment.
În calitate de părinți, încă de la vârsta de câteva luni a bebelușului, avem posibilitatea de a alege între a le oferi șansa să învețe cum să iubească și să-și protejeze viața în apă sau să le inoculăm o permanentă frică de aceasta.
Tu ce ai alege pentru bebelușul tău?
Contactul cu apa de la o vârstă fragedă
De acea, este important să obișnuim bebelușii cu apa, ducându-i la mare și/sau la cursuri de înot, înainte ca aceștia să atingă pragul de 2 ani, adică perioada în care își dezvoltă imaginația. Este datoria noastră, ca părinți, să ne asigurăm că imaginația lor prinde contur într-un mod constructiv, că sunt în siguranță în mediul acvatic, că au o dezvoltare armonioasă și că inteligența lor emoțională este stimulată. Deseori, teama de necunoscut poate lua forme urâte, lucru valabil pentru oricine, indiferent de vârstă.
Asocierea cu experiențe pozitive
Prin deprinderea înotului încă din primii ani de viață, prin joc și distracție, asigurăm și pe viitor siguranța copilului în mediul acvatic dar și dezvoltarea sa emoțională. Treptat, cel mic va prinde curaj și va privi asocia mereu înotul cu alte experiențe pozitive. (faptul că a reușit ceva prin forțe proprii, faptul că a socializat etc) Bineînțeles, un copil nu trebuie lăsat niciodată în bazin sau în mare fără a fi supravegheat de un adult. Îl puteți motiva pe bebe, oferindu-i mici “premii” pentru reușitele sale din mediu acvatic.
Îndrumare profesionistă
În general, explicațiile temerilor noastre se găsesc în prima parte a vieții, spun specialiștii, iar misiunea Acvatic Bebe Club este să demonstreze celor mici frumusețea înotului dar și a acumulării de experiențe complet noi, atâta timp cât acestea se petrec într-un loc care oferă deplină siguranță. Printr-o constantă abordare POZITIVĂ și personalizată din partea unui instructor individual, în cadrul unor centre dedicate, cu personal calificat, într-un mediu sigur și controlat (indiferent de anotimp), cu facilități destinate în mod expres bebelușilor, părinții pot fi asigurați că cel mic:
-va beneficia de sesiuni de înot mereu adaptate la propriul său ritm de evoluție si a stării sale de confort;
-va dezvolta un corp puternic și armonios;
-își va îmbunătăți echilibrul, coordonarea și orientarea spatio-temporală, achiziții ce vor contribui la indepedenta să motorie și apariția mersului mai devreme;
-va câștiga o imunitate crescută;
-se va bucura de o socializare timpurie cu impact pozitiv asupra anxietății de separare, o dată cu intrarea în colectivitate (grădiniță, școală) și a manifestării dorinței de independență socio-afectivă;
-își va spori capacitatea de învățare și încrederea în propriile forțe cu ajutorul jocurilor demonstrative, repetiției, aprecierii și încurajării reușitelor.
Oferă și tu celui mic un cadou pe viață! Programează prima ședință de educație acvatică la ABC și dă startul unei dezvoltări armonioase a copilului tău.
Surse de inspirație:
https://www.realitatea.net/teama-de-apa-cum-explica-psihologii-ablutofobia_1749961.html
https://www.modernmom.com/6f8425e0-3b45-11e3-8407-bc764e04a41e.html
https://books.google.ro/books/about/Conquer_Your_Fear_of_Water.html?id=tbNBUeq4V6UC&redir_esc=y