Dr. Ana Culcer: Top 5 sfaturi pentru o iarnă fără viroze, răceli sau gripe
Când spunem Dr. Ana Culcer, spunem mama tuturor copiilor din România. Dar mama aceea cu cele mai solide cunoștințe medicale pediatrice. Pentru că Dr. Ana Culcer are, poate, cel mai impresionant CV profesional și emoțional al unui medic de bebeluși și copii din țara noastră. Cu un comportament de mamă grijulie față de fiecare copilaș, dar în același timp de medic responsabil și dedicat față de fiecare părinte, este o adevărată plăcere să îi absorbim sfaturile. Așa că acest articol este un rezultat mai mult decât relevant și util pentru părinți, al sfaturilor doamnei doctor. Vom descoperi împreună ce putem face, ca părinți, să ne ferim copiii, dar și toată familia de valul de răceli, viroze și gripe care invadează în fiecare sezon rece și să construim o imunitate de neclintit.
Sfatul nr.1: Înotul
Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care dr. Culcer îl are pentru noi este că cea mai bună metodă de prevenție a bolilor de sezon și de susținere a imunității este mișcarea. Ea povestește că înotul, pe care și ea îl practică, este una dintre activitățile fizice care are o complexitate și o eficiență atât de mare, încât nu numai că va crește imunitatea copiilor și rezistența în lupta cu boli respiratorii (8), dar poate chiar salva vieți și le poate oferi un curs normal și sănătos bebelușilor născuți prematur.
”Eu trimit copiii să facă sport. Am avut copiii mici de un kil trei sute, un kil patru sute, gemeni, i-am pus să înoate. Și la 6 luni înoată singuri în bazinul mare și tatăl stă și îi supraveghează de la distanță. Capătă altă rezistență, și tonusul muscular este altul, își țin mai bine capul, merg mai repede, fac mișcare mai repede, sunt mai rezistenți.”
Ce se întâmplă, de fapt, când un bebeluș prematur face mișcare acvatică?
Atunci când un bebeluș plutește în apă, cu suportul imponderabilității acesteia, toate funcțiile fizice ale corpului său care funcționează în limite specifice lui pe uscat, funcționează mult mai bine în mediul acvatic. Respirația, sistemul nervos, muscular, osos, chiar și digestia, totul funcționează mai bine. Iar pentru bebelușii prematuri, care au venit pe lume mult prea devreme și al căror organism nu este pregătit pentru provocările mediului extern uterului mamei, înotul devine, astfel, o terapie esențială, datorită proprietăților apei și a exercițiilor acvatice special croite pentru ei de către profesioniști.
La Acvatic Bebe Club lecțiile de educație avatică sunt, prin urmare, modelate cu atenție și pentru bebelușii cu nevoi speciale, care au întârzieri în dezvoltarea neurologică, motorie sau amândouă. Pentru noi este important nu să accelerăm dezvoltarea lor, pentru că nu asta ne dorim. Ci ne dorim să oferim condițiile optime pentru ca organismul unui bebeluș prematur să se dezvolte sănătos în ritmul său, expunându-l unor situații fizice pe care nu le pot experimenta în alt mediu decât cel acvatic și oferindu-Ie astfel, șansa, de a recupera ceea ce nașterea lor prematură le-a furat.(9)
Un studiu recent (10), efectuat în 2021 pe 44 de bebeluși prematuri, cu vârste gestaționale între 32 și 34 de săptămâni, a demonstrat chiar faptul că înotul poate ajuta la creșterea greutății acestora. Iar aceasta se poate observa încă din a doua zi de terapie acvatică. Bebelușii din grupul prematurilor care au beneficiat de efectele hidroterapiei au înregistrat o creștere în greutate semnificativă după numai 5 zile. Un alt studiu din 2010 (11) realizat cu ajutorul a 12 bebeluși prematuri a demonstrat că terapia acvatică îmbunătățește somnul acestora. Aceștia aveau vârste gestaționale mai mici de 36 de săptămâni și au fost expuși zilnic timp de 10 minute terapiei acvatice, prin stimularea motorie și posturală, ținând sub observație și comportamentul lor de somn. La final de studiu, bebelușii au trecut de la somn agitat întrerupt de reprize de plâns, la un somn liniștit cu respirație profundă și cu întreruperi mult mai rare.
Sfatul nr.2: Educația sanitară
”Vreți să fiu dură?” îi spune dr. Ana Culcer într-un interviu lui Cătălin Măruță când o întreabă de ce apar valuri de viroze cum vine sezonul rece. Și discursul continuă, iar dr. Culcer subliniază că principala cauză este lipsa de educație sanitară. ”Nu duci un copil bolnav la grădiniță, că ai contaminat toată grădinița. Un copil bolnav nu are ce să caute în colectivitate. Ce vină are copilul meu sau al altuia care îl duc sănătos, îl țin acasă, îl tratez și cum l-am dus în două zile e bolnav la loc?” Aceasta este una dintre regulile pe care medicul le evidențiază ca fiind una dintre cele mai importante. Iată ce alte reguli de respectat mai adaugă Dr. Culcer, dacă ne dorim să evităm valul de viroze:
Reguli de igienă sanitară:
- Nu bem și nu mâncăm unii după alții.
S-a demonstrat că bolile respiratorii, mai ales, se transmit cel mai ușor prin picături de salivă, chiar și microscopice. Așa că ele se depun pe pahare sau veselă, pe particulele de lichide sau mâncare și se transmit apoi de la o persoană la cealaltă extrem de ușor dacă se mănâncă din aceeași farfurie, se bea din același pahar, sau se mănâncă folosind același tacâm. (1)
- Dezinfectăm jucăriile, mai ales când copilul este în comunitate cu mai mulți copii.
O mulțime de studii efectuate în creșe și grădinițe au dovedit potențialul pericol infecțios al jucăriilor folosite de mai mulți copii, dar și faptul că dezinfecția regulată a jucăriilor poate reduce prezența virusurilor și bacteriilor pe suprafața jucăriilor, reducând și transmiterea acestora de la un copil la altul. (2)
- Aerisim foarte bine casa, de mai multe ori pe zi.
O casă neaerisită duce la condens și permite dezvoltarea mucegaiurilor și a altor toxine, virusuri și bacterii, scăzând în același timp și imunitatea noastră și a copiilor. Nu numai că ne îmbolnăvim mai ușor, fiind mult mai sensibili la contactul cu virusuri din afară, dar mediul din casă poate provoca infecții ale căilor respiratorii, pentru că inspirăm un mediu plin de astfel de agenți patogeni. De aceea specialiștii recomandă, în baza a multe studii, să aerisim casele, indiferent de cât este de frig afară, cel puțin o dată pe zi, câte 15-20 de minute. (3)
- Nu înfofolim copilul și nu ținem în casă temperaturi ridicate.
Supraîncălzirea este foarte periculoasă. O dată pentru că mulțimea de straturi de haine pe care o punem copilului îi va crește temperatura și va forța organismul să lupte cu a regla temperatura acestuia, devenind astfel, mai sensibil. Dar și pentru că, ridicându-i temperatura prin mai multe haine decât are nevoie, va transpira, corpul se va supraîncălzi, iar când va ajunge într-un mediu normal și se va dezbrăca va exista o diferență mare între temperatura corpului și cea a mediului, ceea ce va duce din nou la sensibilizare și la scăderea imunității. Medicii recomandă să dăm copilului maxim un strat în plus de haine față de ce purtăm noi. De asemenea, în casă, specialiștii recomandă ca în sezonul rece temperatura din zona de activitate (living, sufragerie, bucătărie, camera de joacă) să nu depășească 22-23 de grade, în baie să fie 23-24 de grade când copilul face baie, iar în dormitor, la somn, temperatura poate coborî chiar și la 18 grade. Explicația temperaturii optime pentru somn este dată de faptul că o temperatură prea mare afectează calitatea somnului, iar un somn neodihnitor nu permite organismului să se refacă, ducând astfel și la scăderea imunității. (4)
Sfatul nr. 3: Vaccinarea
Vaccinul antigripal este curată profilaxie împotriva infecției cu virusul Influenza, cel responsabil de gripă. Imediat după inoculare, ca orice vaccin, și acesta activează sistemul imun ca să producă anticorpi specifici, cei care vor proteja organismul de a contracta virusul gripei sau de a face forma grave ale bolii. Medicii recomandă ca acest vaccin să se facă în lunile octombrie sau noiembrie, în funcție de starea vremii, pentru că organismul are nevoie de 2 săptămâni pentru a produce anticorpii. Astfel, copilul care va intra în comunitate vaccinat, nu numai că are șanse mult mai mici de a se îmbolnăvi, dar mai mult, șansele de a duce virusul acasă devin aproape nule. (5)
”E o perioadă de viroze pentru că nici nu se vaccinează, majoritatea. Eu mă vaccinez de gripă de cincizeci și ceva de ani și toți îmi tușesc în nas și vedeți că sunt încă vie. Și atunci un copil se contaminează la grădiniță, vine acasă și contaminează părinți, bunici și toată familia este bolnavă. Vaccinul întotdeauna l-am făcut copiilor de la 7 luni. Acum există și vaccin de pus în nas care este la fel de eficient ca și cel injectabil și care se administrează până la 18 ani. Efectele apar după 2-3 săptămâni, nu imediat și se face când nu e răcit copilul.”, spune Dr. Ana Culcer
Sfatul nr. 4: Suplimente și alimente care stimulează imunitatea
Medicii ne spun să ne formăm un obicei ca pe timpul sezonului rece, mai ales la copii, să creștem cât putem de mult dozele de vitamina C și vitamina D, cele responsabile pentru susținerea imunității și a dezvoltării normale a copilului. Le putem crește atât prin suplimente alimentare, mai ales când vorbim de vitamina D, cât și printr-o alimentație bogată în fructe și legume pline de vitamina C (6). Iată ce ne spune dr. Ana Culcer:
”Pentru imunitate vitamina C și vitamina D, toată iarna. Și sunt tot felul de soluții pentru imunitate din plante. De preferat să alegem fără chimicale și să alegem în funcție de profilul medical al copilului: dacă e alergic, dacă e anemic, dacă are o imunitate foarte scăzută. Sunt și produse antivirale care se găsesc în farmacii, pentru copilul care are secreții nazale transparente. Dacă secrețiile sunt galbene, verzi, purulente, atunci acolo sigur e supra-adăugată o bacterie și se dă antibiotic. Dar numai după ce confirmăm cu test. Toate fructele sunt bune pentru imunitate, mai ales cele românești, care sunt mai naturale, fără chimicale, care se văd că sunt pișcate de ceva, gândaci, furnicuțe. Că nu se bagă în fructele cu chimicale. Alegeți legumele și fructele mai mici, că sunt mai puțin stropite.”
Sfatul nr. 5: Alimentația
Dr. Culcer lansează și un avertisment părinților: imunitatea este strâns legată și de condiția fizică a copilului, iar obezitatea este cea care influențează cel mai dramatic imunitatea.(7)
“E o mare problemă obezitatea în România. Eu când văd cum intră un copil pe ușă întreb cât timp a supt la sân. Se vede de la distanță un copil hrănit artificial de un copil care a mâncat doar lapte de mamă. Pentru că imunitatea e cu totul alta, riscul de obezitate e mult mai mare. Sunt și excepții la cei alimentați la sân, dacă după aceea îi îndopi cu cereale, cu făinoase. Am întânit copil de 13 ani cu 130 de kilograme, o fetiță de 11 ani cu 110 kilograme. Li se dau ani de zile cereale cu lapte praf. Purcelul cu ce îl îngrași? Tot cu cereale. Deci trebuie să avem mare grijă la regimul alimentar. Sau părinții întreabă copiii de ce mănânci dulce? Și eu le spun cine face politica alimentară în familie? Copilul nu are leafă, el mănâncă ce vede că mănâncă și părinții sau ce i se cumpără.”
Prin urmare, fie că vorbim de imunitate, de rezistență fizică, de nevoia noastră, de părinți, de a oferi copiilor noștri șansa de a se dezvolta sănătos, înotul este soluția. Așa cum afirmă si Dr. Culcer, prin educație acvatică cei mici ”sunt mai rezistenți” și capătă tonusul fizic de care au nevoie pentru o copilărie sănătoasă și voioasă.
Singurul nostru Abonament VIP cu 10 ședințe de educație acvatică poate fi cumpărat doar până pe 15.02.2024 într-o super ofertă: plătești 8 ședințe și primești încă 2 GRATIS.
Medicii și terapeuții confirmă beneficiile educației acvatice, chiar și iarna. De aceea, dacă te-ai hotărât acum să-i oferi bebelușului tău un sistem imunitar puternic all seasons, pachetul special Baby Swim Deal îți oferă o ședință BONUS de salinoterapie adult + copil și reducere 10% la următorul abonament standard.
*Promoție este dedicată copiilor cu vârsta 2 luni – 4 ani. * Ședințele se pot efectua până pe 31.03.2024.
Bibliografie
(1)
Transfer of microorganisms and respiratory viruses through food, Paul Dawson,
Clemson University
https://esmed.org/MRA/mra/article/view/2105
(2)
-Effect of cleaning and disinfection of toys on infectious diseases and micro-organisms in daycare nurseries, T.Ibfel,E.H.Engelund, A.C.Schultz, L.P. Andersen – Departments of Infection Control 6901 and Clinical Microbiology 9301, Copenhagen University Hospital (Rigshospitalet), Denmark, National Food Institute, DTU FOOD, Division of Food Microbiology, Søborg, Denmark
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195670114003429
Impact of an infection control program in a specialized preschool, Leonard R. Krilov MD, Stephen R. Barone MD, Francine S. Mandel PhD, Timothy M. Cusack MS, Donna J. Gaber BA, MT, Joseph R. Rubino MA – Department of Pediatrics, North Shore University Hospital Cornell University Medical College, Manhasset, N.Y., USA, Department of Research, Division of Biostatistics, North Shore University Hospital Cornell University Medical College, Manhasset, N.Y., USA, Reckitt and Colman, Inc., Montvale, N.J., USA
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0196655396900085
(3)
– WHO guidelines for indoor air quality: selected pollutants – https://apps.who.int/iris/handle/10665/260127
– Indoor air quality and health, A.P.Jones, School of Environmental Sciences, University of East Anglia, Norwich, Norfolk, NR4 7TJ, UK
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1352231099002721
(4)
– Evaluation of the thermal insulation of clothing of infants sleeping outdoors in Northern winter, Marjo Tourula, Takako Fukazawa, Arja Isola, Juhani Hassi, Yutaka Tochihara & Hannu Rintamäki , European Journal of Applied Physiology volume – https://link.springer.com/article/10.1007/s00421-010-1686-1
– Thermal environment and sleep quality: A review, L.Lan, K.Tsuzuki, Y.F.Liu, Z.W.Lian – Department of Architecture, School of Naval Architecture, Ocean & Civil Engineering, Shanghai Jiao Tong University, Shanghai 200240, China, Department of Architecture & Civil Engineering, Graduate School of Engineering, Toyohashi University of Technology, Toyohashi 441-8580, Japan, School of Environmental and Municipal Engineering, Xi’an University of Architecture and Technology, Xi’an, Shaanxi 710055, China – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378778817317681
(5)
– Effectiveness of Trivalent Flu Vaccine in Healthy Young Children, Christopher C. Blyth, MBBS; Peter Jacoby, MSc; Paul V. Effler, MD; Heath Kelly, MPH; David W. Smith, MBBS;
Christine Robins; Gabriela A. Willis, MBBS; Avram Levy, PhD; Anthony D. Keil, MBBS; Peter C. Richmond, MBBS on behalf of the WAIVE Study Team
- Effects of Prior Season Vaccination on Current Season Vaccine Effectiveness in the United States Flu Vaccine Effectiveness Network, 2012–2013 Through 2017–2018 , Sara S Kim, Brendan Flannery, Ivo M Foppa, Jessie R Chung, Mary Patricia Nowalk, Richard K Zimmerman, Manjusha Gaglani, Arnold S Monto, Emily T Martin, Edward A Belongia, Huong Q McLean, Michael L Jackson, Lisa A Jackson, Manish Patel Clinical Infectious Diseases, Volume 73, Issue 3, 1 August 2021, Pages 497–505, https://doi.org/10.1093/cid/ciaa706
(6)
– Vitamin C and Immune Function, Anitra C. Carr 1,*ORCID, Silvia Maggini, Department of Pathology, University of Otago, Christchurch, P.O. Box 4345, Christchurch 8140, New Zealand, Bayer Consumer Care Ltd., Peter-Merian-Strasse 84, 4002 Basel, Switzerland
https://doi.org/10.3390/nu9111211
– Vitamin D and Immune Function, Barbara Prietl, Gerlies Treiber, Thomas R. Pieber, Karin Amrein, Division of Endocrinology and Metabolism, Department of Internal Medicine, Medical University of Graz, Auenbruggerplatz 15, A 8036 Graz, Austria
https://doi.org/10.3390/nu5072502
(7)
– Association of Childhood Obesity and the Immune System: A Systematic Review of Reviews, Roya Kelishadi, Mohammad Roufarshbaf, Sina Soheili, Farzaneh Payghambarzadeh, and Mohsen Masjedi https://doi.org/10.1089/chi.2016.0176a
– Childhood obesity: immune response and nutritional approaches, Thea Magrone, Emilio Jirillo, Department of Basic Medical Sciences, Neuroscience and Sensory Organs, University of Bari, Italy: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2015.00076/full
(8)
The Effect of Swimming in Asthmatic Children—Participants in a Swimming Program in the City of Baltimore, Shih-Wen Huang, Roseanne Veiga, Ulgan Sila, Earlene Reed &Susan Hines – https://doi.org/10.3109/02770908909073240
(9)
Infant Neuro Aquatics: Good for babies, goodfor parents, Dr. Hagit Friedman Department of Nursing, Faculty of Social Welfare and Health Sciences University of Haifa
https://www.scientia.global/wp-content/uploads/2015/11/hagit-friedman-cover.pdf
(10)
Effects of hydrotherapy and tactile-kinesthetic stimulation on weight gain of preterm infants admitted in the Neonatal Intensive Care Unit, Franciane R. dos Anjos, Adriane M. Nakato, Paula Karina Hembecker, Percy Nohama, Ana Lúcia F. Sarquisa, Universida de Federal do Paraná (UFPR), Hospital de Clínicas (HC), Departamento de Pediatria, Curitiba, PR, Brazil, Hospital do Rocio, Serviços Neonatais, Campo Largo, PR, Brazil Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Programa de Pós-Graduação em Engenharia Biomédica, Curitiba, PR, Brazil
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021755721000887?via%3Dihub
(11)
Effect of aquatic physical therapy on pain and state of sleep and wakefulness among stable preterm newborns in neonatal intensive care units, Carine Moraes Vignochi 1, Patrícia P Teixeira, Silvana S Nader, Departamento de Fisioterapia, Universidade Luterana do Brasil
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20730365/