Înotul și igiena corectă a nasului previn răcelile și otitele la copii
Există un mit care circulă nealterat printre părinții de pretutindeni, acela că înotul, mai ales în sezonul rece, poate duce la răceli sau otite la copii. Scopul nostru în acest articol este să îl disecăm și demascăm prin informații susținute de studii și de medici.
Despre nas și rolul lui în sănătatea sistemului respirator
Nasul, mai precis mucoasa acestuia, este prima linie de apărare a căilor respiratorii împotriva alergenilor, a bacteriilor și a particulelor poluante. Stratul mucociliar participă activ în homeostaza respirației utilizând mecanisme de protecție precum cilii nazali, secretarea de mucus și eliberarea de mediatori ca răspuns la stimulii periculoși care vin din exterior.
Ce se întâmplă când apare o amenințare?
Particulele periculoase sunt reținute de mucus și acțiunea cililor împinge stratul de mucus care a capturat ”dușmanii” spre faringe, unde este înghițit, oferind, astfel, o curățare eficientă a cavității nazale. Când acest sistem de transport bine pus la punct de organism este alterat, rezultatul poate fi un proces inflamator ce duce la afectarea întregii mucoase nazosinusale, ce îngroașă mucusul, îngreunând eliminarea lui și stimulând dezvoltarea bacteriilor.
Prin urmare, o mucoasă sănătoasă a nasului este esențială pentru sănătatea căilor respiratorii și numeroase studii au demonstrat că igiena corectă a nasului poate preveni bolile respiratorii și infecțiile virale sau bacteriene, precum gripe, răceli, sinuzite, rinite, nas înfundat sau otite.
Ce înseamnă o igienă corectă a nasului la copii
Specialiștii recomandă ca igiena nasului la copii să se facă natural, oricând în timpul zilei, dar de preferat dimineața și seara, întreținând umiditatea naturală a mucoasei nazale cu soluții saline izotonice. Aceste soluții saline favorizează curățarea cililor nazali și reduc sau previn congestia mucoasei nazale, facilitând, astfel, curățarea naturală a sinusurilor. Dar cel mai important detaliu, înainte de a oferi mucoasei nazale susținere, este să învățăm copiii să sufle bine nasul. Astfel, evităm să trimitem secrețiile existente deja, care pot fi încărcate cu elemente nepropice, către sinusuri. Nu uita! Mucusul care capturează aceste elemente este înghițit când sistemul este sănătos, nu este dus către cavitățile sinusale și către urechi, așa cum se întîmplă când ne confruntăm cu o inflamație.
Beneficiile igienei nazale
- Îndepărtează mucusul gros și persistent, reducând congestia nazală
- Curăță sinusurile
- Îndepărtează alergenii, iritanții și contaminanții periculoși
- Previne și tratează sinuzitele acute sau virale
- Previne otitele, răcelile și gripele sau scurtează durata lor
- Reduce simptomele infecțiilor respiratorii, precum tuse, nas înfundat sau muci
- Susține sănătatea sistemului respirator
Despre cum nasul și înotul fac echipă bună în prevenția bolilor respiratorii
Am aflat până acum că este foarte important să susținem sănătatea nazală cu o igienă corespunzătoare. Și, probabil că te întrebi, dar, oare, înotul nu reprezintă o amenințare în acest sens? Cum oare poate face echipă bună în a preveni o otită, de exemplu, când expunem nasul și urechile la apa din bazin?
” Apa trebuie să intre în ureche, să curețe urechea. Apa poate să treacă ușor prin conduct și se curăță ușor de praf. Dar, dacă apa este rece, în bazin devine periculos. Este important ca apa din bazin să aibă o temperatură de peste 30 de grade și camera unde se află bazinul trebuie să aibă temperatura de peste 30 de grade. Deci, dacă apa care intră în ureche este caldă, nu impune niciun pericol. Dar este foarte important ca, atunci când ieșim din bazin, pe lângă să ne încălzim bine pielea corpului și a capului, să ne spălăm în nas. Pentru că faci secreții de la umezeală și, dacă nu scoți mucii, ei se duc în spate, pe nas și în ureche și duc la otită medie. Prin urmare, îi sfătuiesc pe părinți să învețe copiii să sufle și nasul când ies din bazin.”, spune Dr. Ana-Maria Postol, medic specialist ORL la emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani”.
Și iată cum revenim la un detaliu important: suflarea nasului, urmată de igiena lui.
Urmărește sfaturile doamnei Doctor Ana-Maria Apostol – Medic Primar ORL AICI
Dar cum ajută înotul?
Ei bine, la Acvatic Bebe Club, pe lângă faptul că temperatura apei și cea a camerei unde se află bazinul, este de peste 30 de grade, ceea ce oferă o siguranță preventivă în orice sezon, mai oferim copiilor, încă de la cea mai fragedă vârstă această deprindere extrem de sănătoasă: suflarea nasului. Îi învățăm cum să facă bule în apă, expirând pe nas, astfel încât să se obișnuiască și suflarea nasului să devină ceva natural.
Mai mult, studii au demonstrat că aerul umed al sălilor cu bazine de înot oferă căilor nazale protecție și previn uscarea mucoasei. Înotul, mai ales în apa bazinelor noastre, unde dezinfecția ei se face printr-un sistem mixt de electroliză salină, ozon și raze UV cu efect direct asupra calității și purității, menține deschise căile respiratorii ale copilului, oferind o mai bună oxigenare, dar și o curățare eficientă a căilor respiratorii. Prin urmare, este recomandat de specialiști, ca după ora de înot, copilul să sufle bine nasul, apoi să îl curățăm cu un spray nazal cu apă de mare.
Și, pentru că năsucul este acum curat și pregătit să absoarbă beneficiile aerosolilor, este momentul de o ședință la SalinabyABC.
Astfel, nu numai că prevenim apariția vreunei boli din zona ORL, dar și susținem sănătatea urechii, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare și a sinusurilor.
Singurul nostru Abonament VIP cu 10 sesiuni de educație acvatică poate fi cumpărat doar până pe 8 februarie 2025 într-o super ofertă: plătești 8 sesiuni VIP și primești încă 2 GRATIS.
Prinde oferta de neratat Baby Swim Deal ce îți aduce toate avantajele VIP la Acvatic Bebe Club și lui bebe un sistem imunitar puternic all seasons.
*Promoția este dedicată copiilor cu vârsta 2 luni – 4 ani.
Surse
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0301054620300264
https://www.mdpi.com/2077-0383/8/1/64
https://cdn.gn1.link/iapo/manuals/viii_manual_en_21.pdf
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00016480410017657
https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/act.2010.16302?journalCode=act