Interviu cu doctor Apostol Ana Maria (medic specialist ORL)
Prin amabilitatea oferită de doamna doctor Apostol Ana Maria – medic specialist ORL dorim să vă oferim informații și recomandări medicale cu privire la impactul activității de educație acvatică asupra afecțiunilor ORL.
Vă menționăm că doamna doctor deține și un blog extrem de interesant unde puteți să-i adresați întrebări punctuale la care cu siguranță veți primi un răspuns prompt și avizat.
Multe dintre întrebările de mai jos au luat naștere ca urmare a discuțiilor purtate cu clienții Acvatic Bebe Club, prilej cu care dorim să le mulțumim pentru încrederea acordată în a deveni parteneri de nădejde în dezvoltarea armonioasă a copiilor lor.
Răspunsurile oferite de un cadru medical de specialitate, sperăm să clarifice principalele aspecte de interes pentru dvs., în caz contrar, vă rugăm să nu ezitați să ne scrieți pentru a reveni cu completări.
- Care este influența mediului acvatic asupra afecțiunilor din sfera ORL (ex: întreține mucozitățile sau din contră ajută la eliberarea lor) ?
Mediul umed, acvatic întretine o hidratare a mucoasei nazale ceea ce ne poate face să simțim că respirăm mai bine pentru că imediat ce ieșim afară, la aer, ni se usucă mucoasa nazală și simțim nasul înfundat.
Dar… această hidratare a mucoasei nazale dată de apa din bazin are un efect benefic dacă apa este curată, sterilă și la o temperatură destul de caldă (peste 30 de grade), astfel încât să nu streseze nasul prin a avea o temperatură prea rece deoarece nasul s-ar înfunda imediat deoarece trebuie să stea să încălzească apa rece care vine la nivelul lui. Apa din bazin poate avea un efect astringent al mucoasei nazale și un efect de fluidizare a secreților intranazale favorizând astfel eliminarea secrețiilor din nas mai ușor.
- Putem oferi recomandări/argumente medicale părinților pentru continuitatea activității de educație acvatică în sezonul rece? Mulți opresc înotul motivând că apa favorizeaza crearea de mucozități, ce pot duce la otite sau alte boli.
Chiar dacă suntem în sezonul rece putem continua cu înotul DAR… trebuie avut grijă la schimbarea bruscă a temperaturii corpului, prin urmare trebuie ca apa din bazin să fie caldă, aerul din încaperea unde este bazinul să fie și el la o temperatură caldă, asemănătoare apei din bazin și la vestiar trebuie să uscăm repede corpul și mai ales părul, în totalitate. Nu trebuie să iesim afară cu părul umed.
După ce ne-am uscat ar trebui să mai stăm vreo 10 minute în clădirea cu bazinul ca să se echilibreze temperatura corpului cu temperatura aerului. Dacă ieșim brusc dintr-un mediu umed-cald într-un mediu aerian-uscat și rece se poate dezechilibra ușor corpul și se poate sensibiliza mucoasa nazală putând aparea astfel secreții nazale sau dureri otice.
- Când un copil are otite recurente (2-3 consecutive) când se recomandă reluarea activității în mediul acvatic?
Înotul se reia în momentul în care medicul ORL confirmă vindecarea otitei medii sau externe.
Nu mediul acvatic contribuie la menținerea sau agravarea unei otite medii ci colectiviatea, gradinița, loc în care se stă toată ziua fără să se sufle nasul și unde există o multitudine de bacterii.
- În cazul secrețiilor nazale pe fond de rinită alergică (fără altă simptomatologie) e indicată stoparea activitatii?
Unele bazine de înot datorită dezinfectanților folosiți pot da rinite alergice, moment în care ar trebui să schimbăm bazinul.
- În cazul bronșitelor și laringitelor recurente se poate suspecta mediul acvatic ?
Bronșitele și laringitele nu recidivează din cauza mediului acvatic, acestea recidivează din cauza fondului alergic al copilului, a colectivității cu prezența non-stop a bacteriilor.
- Pe fond de tuse seacă sau productivă considerați necesară întreruperea acestei activității?
Tusea este un semn al unei răceli netratată până la capăt sau a unei alergii, moment în care nu ar trebui adus copilul la înot.
Cunosc multi parinti care si-au dus copii la cursuri de inot in sezonul rece fără a face răceli în acel sezon. De obicei în timpul unei răceli bazinul se întrerupe cam o săptămână – maximum două.
Dr Apostol Ana Maria
Medic specialist ORL