
Descoperă cea mai veche mină de sare din lume
Dacă iți place să mergi în Austria fie pentru ski, traseele montane sau târgurile de Crăciun, ia în calcul și o excursie de o zi către Hallstatt.
Aici vei găsi un orășel de poveste, indiferent de anotimp, inclus în patrimoniul UNESCO datorită importanței sale culturale și istorice, și casa celei mai vechi mine de exploatare de sare din lume, „Salzwelten Hallstatt “, cu o istorie de peste 7000 de ani.
Te asigur că atât cei mari, cât și cei mici (accesul în salină este permis pentru cei cu vârsta de peste 4 ani) se vor bucura de o experiență educativă și distractivă memorabilă.
Aventură și învățare pentru întreaga familie.
Hallstat este îndrăgit de turiști din întreaga lume datorită combinației sale unice de peisaje spectaculoase, istorie bogată și atmosferă idilică, fiind ușor accesibil din Viena sau Salzburg.
Ar fi bine să ajungeți aici în prima parte a zilei, deoarece parcările publice cu plată, deși par spațioase, se umplu foarte repede de vizitatori dornici să fotografieze reflexia caselor colorate construite pe versanții abrupți și pe apele lacului (aceasta fiind una din cele mai fotografiate imagini din lume).
Salina este situată deasupra orășelului , iar accesul se face fie pe jos, pe o cărare bine întreținută, dar în pantă, care oferă imagini superbe pe tot parcursul ei și care, în funcție de nivelul de pregătire fizică, înțeleg că ar presupune undeva la 40 de minute de mers, fie cu ajutorul unui funicular.
Drumul cu funicularul, adică parcurgerea celor 868 m verticali, durează aproximativ 5 minute. Se pot achiziționa bilete online pentru varianta dus – întors, sau doar una dintre ele (https://tickets.salzwelten.at/en/2/tours) .
Prețurile pentru o persoană sunt 28 euro round trip cu funicularul, și 12 euro turul minei.
De obicei, intervalele de plecare din stație sunt la fiecare 10 minute, dar se aplică regula primului venit.
De la stația funicularului până la intrarea în salină mai sunt de străbătut aproximativ 600 m pe o cărare tot în pantă, adică undeva la 10-15 minute de mers pe jos.
Este o porțiune foarte frumos amenajată, cu un punct de belvedere impresionant, un restaurant și un muzeu în aer liber cu descoperiri arheologice remarcabile, ca un preambul la poveștile din timpurile preistorice care au definit în timp istoria zonei și a celor ce au locuit aici.
Toate informațiile sunt accesibile gratuit printr-un ghid audio, disponibil în 13 limbi, odată cu descărcarea aplicației Salzwelten Audio Guide App din Apple Store sau Google Play.

Demn de reținut este că ultimul tur în mină începe la 14:30, iar ultima coborâre cu funicularul este la 16:30. Durata unui tur este de maxim 90 de minute.
Pentru tur, biletele se pot achiziționa și de la recepția minei (în limita locurilor disponibile), de pe site (minim 24 de ore înainte de ora la care estimați să ajungeți, dar cel mai sigur aș zice cu 48 de ore), sau de pe diferite platforme (preferata noastră pentru astfel de ocazii este GetYourGuide).
Orice variantă veți alege, recomand achiziția din timp a biletelor, pentru a beneficia de experiența completă, mina putând fi vizitată doar cu un ghid.
De altfel, aceasta a fost una dintre primele surprize. Obișnuiți să vizităm saline cu galerii înalte și spații generoase, am fost primiți de un tânăr care ne-a comunicat în germană și engleză, scurt și la obiect, că ne va fi ghid. După ce ne vom îmbrăca cu o uniformă pusă la dispoziție de salină pentru protejarea hainelor noastre, va trebui să-l urmăm mergând între șinele unui tren minier, unul în spatele altuia pentru majoritatea timpului, cu mare grijă la cap dat fiind plafonul extrem de jos.
Destul de amuzați de modul în care eram îmbrăcați, am pornit cu entuziasm să explorăm galeriile minei de sare, apreciind atmosfera misterioasă și ciulind urechile la informațiile oferite de ghidul nostru.
Temperatura în salină este constantă, de 8 grade, iar lumina difuză stimulează imaginația în acord cu cele spuse de ghid:” Chiar și cu aproximativ 7000 de ani în urmă, valea înaltă a Hallstatt a fost un loc în care „aurul alb” a oferit minerilor și familiilor lor o bază pentru viața și munca lor. Vizitatorii de astăzi merg pe urmele acelor primi coloniști preistorici, unde oamenii au extras sare încă din epoca de piatra. Putem doar ghici cum trebuie să fi fost viața în acele vremuri îndepărtate”.

Principalele atracții ale salinei sunt 2 tobogane miniere, dintre care unul cu o lungime de 64 m, considerat cel mai lung din Europa, șapte cristale de sare foarte mari din Camera de cristal de sare și un lac sărat subteran.
Din 2015, este expusă și o scară de lemn găsită în timpul investigațiilor arheologice miniere din Salzberg. Aceasta a fost folosită de minerii preistorici din Salzberg acum 3.500 de ani, și este cea mai veche scară din lemn de pe continentul european care a supraviețuit.
Toboganele din lemn masiv fac parte din traseul turistic subteran și sunt utilizate atât pentru divertisment, cât și pentru a recrea modul în care minerii se deplasau în trecut. Sunt o atracție unică, potrivite atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.
Înainte de a coborî, am fost încurajați de ghid să ne măsurăm viteza, fapt ce a adăugat un element de competiție extrem de amuzant, și o poză memorabilă la final, pe care a rămas trecută viteza atinsă.
Am apreciat eforturile organizatorilor de a oferi o experiență completă atât din punct de vedere vizual, audio, cât și senzorial, în mină existând chiar 2 mini-amfiteatre, ideale pentru a lua o scurtă pauză și a viziona pe ecranele amplasate scurte materiale video, sau a înțelege, prin proiecții interactive, tehnologia modernă de exploatare a sării.
În plus, am avut posibilitatea să degustăm sarea exploatată din mină și să atingem cristalele de sare.

Turul s-a încheiat cu o plimbare de 5 minute până la ieșirea din ultima galerie, cu un tren minier – o combinație de adrenalină și încântare de care ne-am bucurat cu toții, precum și un mic cadou oferit din partea ghidului sub forma unei mini-solnițe, foarte practice în călătorii.
Vă recomand cu entuziasm o vizită aici pentru oportunitatea de a crea amintiri alături de cei dragi, dar și pentru cadrul deosebit, plin de istorie, aventură și pitoresc al orășelului Hallstatt de care vă veți îndrăgosti iremediabil!
Ai vizitat deja Hallstatt sau mina de sare? Cum a fost și ce ți-a plăcut cel mai mult?
Experimentează salinoterapia urbană din București
Dacă nu poți ajunge la Hallstatt pentru a vizita salina, te așteptăm la Salina by ABC, unde îți oferim o experiență autentică, adaptată nevoilor tale urbane.
În Salina noastră te întâmpină atmosfera unică, creată special pentru relaxare, distracție și pentru susținerea imunității într-un mod natural.
Aici poți experimenta beneficiile terapeutice ale aerosolilor salini într-un spațiu modern, unde pereții sunt îmbrăcați cu sare de Himalaya și sare adusă din mina de la Praid, iar temperatura și umiditatea îți oferă confortul necesar pentru ca tu să te bucuri de ședințele de salinoterapie.
Salina by ABC găzduiește săptămânal spectacole captivante pentru copii cu vârsta între 2 și 8 ani, oferind astfel pachetul ideal – salinoterapie și multă veselie.

Distracția nu se limitează doar la zilele de duminică, atunci când Salina găzduiește magia poveștilor.
Zi de zi cei mici se bucură de spectacolele înregistrate ale Operei Comice pentru Copii și de activitățile creative pe care le au la dispoziție – materiale pentru desenat, scris și construit, cărți pentru citit, mașinuțe și toboganul mult iubit. Nu în ultimul rând, copiii socializează și leagă prietenii în atmosfera caldă a Salinei noastre.
La Salina by ABC vei găsi trei tipuri de pachete pentru ședințele de salinoterapie, ca tu să poți alege varianta care ți se potrivește cel mai bine.
Ne găsești zilnic la adresa Strada Delea Nouă 15 – https://li-nk.ro/qmtkk .
Programul este luni până vineri de la 9:00 la 20:00 iar sâmbătă și duminică de la 9:00 la 14:00.
Pentru orice informații aveți nevoie, ne puteți contacta la numărul de telefon 0733 809 377, și la adresa de e-mail salina@acvaticbebeclub.ro.
Te așteptăm cu drag să descoperi Salina by ABC și să te bucuri de toate beneficiile pe care le oferim.