Dragonul Anxietății: exerciții de împrietenire pentru copii
Copilul trebuie să identifice cu ajutorul părinților problema anxietății și să o depășească, cu susținerea celor dragi. Dar el trebuie să o depășească, nimeni nu poate face asta în locul lui. Pentru un părinte este dureros să își vadă copilul suferind de anxietate și să creadă că nu poată face nimic. Însă, de fapt, poți face atât de multe. Pe lângă a accepta problema și a o identifica, pe lânga a apela la un specialist, poți să încerci și metodele de mai jos.
Tratament naturist pentru anxietate la copii
Când spunem naturist te gândești automat la natură, la ceaiuri, la plante. Însă naturist înseamnă mai mult de atât, înseamnă să evităm medicația și să apelăm la metode care se duc direct spre natura umană și spre metode non-invazive și distractive pentru copil.
Mindfulness
Nu, nu este deloc dificil să îți ajuți copilul să se relaxeze. Copiii pot să facă yoga. Pot face exercițiile mentale și meditațiile care îl pot ajuta să își confrunte Dragonul, pentru că anxietatea induce o stare constantă de tensiune. Prin tehnici de relaxare îl ajuți să elimine această tensiune. Iată câteva exemple de astfel de activități:
- Jocul cu pietre sau cu bile colorate;
- Baia cu spumă;
- Număratul cu ochi închiși;
- Întins pe jos cu fața în sus, cu ochii închiși, îi spui să își imagineze ceva ce îi face plăcere și să descrie acel ceva;
- Baloanele de săpun;
- Jocul cu jucării moi, plăcute la atingere;
- Jocul cu piese Lego;
- Plimbare și număratul a diverse obiecte la fel în timpul plimbării: copaci, mașini roșii, pietre albe, etc.
- Tehnica inversiunii: poziții de relaxare prin care capul să fie mai jos de nivelul inimii și în care să stea timp de câteva secunde de mai multe ori, pentru 5-10 minute. Orice poziție îi este pe plac și este distractivă pentru el.
Borcanul cu emoții
Copiii au dificultăți în a-și identifica emoțiile. Și de aici, de cele mai multe ori, se creează sau se accentuează anxietățile. Noi trebuie să îi ajutăm să le înțeleagă mai bine, să le identifice și să învețe cum să le confrunte correct. Înfruntă-ți Dragonul, i-am spune noi. Dar mai întâi, hai să îl găsim. Caută un borcan mare, transparent, de preferat incasabil. Pune lângă el diverse obiecte mici, bile de sticlă, de cristal, din puf, din pluș, pietricele, figurine, obiecte mici de diferite forme, culori și texturi. Multe, cât mai multe și mai diverse. Și să luăm literar identificarea emoțiilor. Oare cum ar arăta furia? Sau rușinea? Sau frustrarea? Invidia? Bucuria? Curiozitatea? Tristețea? Oare bucuria ar fi ca o bilă pufoasă roz? Iar frica ar fi un mic dragon negru? Iar după ce alege cum arată fiecare emoție, poți organiza tu exerciții de identificare a emoțiilor prin studii de caz: Te întâlnești cu un prieten care are exact jucăria pe care ți-o doreai. Și râde de tine că tu nu o ai și el o are. Ce emoții pui în borcan? Mai mult, în timpul zilei, pe măsură ce copilul identifică o emoție o poate adăuga în borcan iar la final de zi puteți discuta apoi ce l-a determinat să pună acea emoție în borcan. Ajutându-l să își identifice emoțiile îl ajuți să își depășească anxietatea, înțelegând mai bine, nu numai tu, ci și el ceea ce se întâmplă cu emoțiile lui.
Tehnica respirației abdominale
Oxigenarea creierului este extrem de importantă pentru starea de bine a copilului și mai ales pentru a lupta cu anxietatea. Iar respirația abdominală este parte din acest proces. Pentru a învăța copilul să respire astfel, încearcă acest joc de rime. Pune-l să stea în șezut, în poziție de yoga, să pună o mână pe piept și una pe burtică. Și apoi să spună versurile de mai jos sau să i le spui tu. Iar când spune ultimul vers să respire de câte ori spune în vers, angrenând și burtica în respirație, ca un tandem, o joacă între plămâni și abdomen.
Prin urmare, anxietatea trebuie înfruntată pentru a fi vindecată. Practic, cum vedem Dragonul Anxietății, trebuie să îl înfruntăm. Nu să fugim de el. Asta trebuie să îi explicăm mereu copilului și să îl susținem pentru a fi curajos și a depăși acel moment de confruntare a fricii imaginare. Educația acvatică este cel mai bun exercițiu pentru antrenarea curajului. Vom afla în episodul următor cum!
Bibliografie
- https://www.scribd.com/book/264131850/The-Anxiety-Cure-for-Kids-A-Guide-for-Parents-and-Children-Second-Edition
- https://www.scribd.com/book/294373041/Anxiety-Panicking-about-Panic
- https://www.scribd.com/book/403995114/Anxious-Kids-Anxious-Parents-7-Ways-to-Stop-the-Worry-Cycle-and-Raise-Courageous-and-Independent-Children
- https://www.scribd.com/book/432045516/The-Busy-Parent-s-Guide-to-Managing-Anxiety-in-Children-and-Teens-The-Parental-Intelligence-Way-Quick-Reads-for-Powerful-Solutions
- https://www.scribd.com/book/470110313/Anxiety-Workbook-For-Kids-Proven-Tools-To-Cure-Your-Kids-Paralyzing-Fear
- https://www.scribd.com/article/449136347/Anxious-Kids
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2752/089279301786999526
- https://casereports.bmj.com/content/2018/bcr-2018-225007.abstract
- https://www.proquest.com/openview/0beb45a4b582b3967af187ff4aed6130/1?pq-origsite=gscholar&cbl=29487
- https://emedicine.medscape.com/article/286227-overview