Dragonul Anxietății și educația acvatică
Așa cum am spus în episodul trecut anxietatea trebuie înfruntată pentru a fi vindecată. Practic, cum vedem Dragonul, trebuie să îl înfruntăm. Nu să fugim de el. Asta trebuie să îi explicăm mereu copilului și să îl susținem pentru a fi curajos și a depăși acel moment de confruntare a fricii imaginare.
Educația acvatică și rolul ei în starea de bine a copilului
Educația acvatică este cel mai bun exercițiu pentru antrenarea curajului.
Frica, incertitudinea, disconfortul, grija … toate fac parte din viață și sunt pași din dezvoltarea copilului către adultul care va deveni. Însă anxietatea contrazice normalul și spune ”stop!” și ”fugi!”. Înapoi la închisoarea Dragonului. Acolo este sigur. Și atunci copilul se blochează. Este prins în capcană. Cum scapă de acolo?
Învățând prin acțiune! Dacă vrei să învețe să înoate, copilul va fi nevoie să intre în apă la un moment dat. Nu poți să îl lași să se întindă pe covorul de acasă și să își miște brațele și picioarele, să pretindă că se scufundă și că plutește și să te aștepți ca atunci când sare în apă să știe să înoate. Trebuie să se confrunte cu apa, să îi intre apă în nas și în gură, să simtă disconfortul impactului cu apa, să se stropească, să simtă presiunea apei când se scufundă, să se confrunte cu teama, să simtă bucuria și curiozitatea, adrenalina, când iese la suprafață sau când se duce la fund. Copilul trebuie să treacă de la teama că nu știe să facă ceva la competența de a deveni stăpân pe acea abilitate. Asta înseamnă să depășești frica, să știi să înfrunți Dragonul.
Educația acvatică îi oferă această abilitate prețioasă care îi va fi de folos pentru tot restul vieții: aceea de a știi să recunoască și de a-și depăși anxietățile care vor fi mereu prezente de-a lungul vieții lui. Dragonul va spune: ”Nu încerca! Se va termina groaznic! Nu poți face asta!”, iar copilul va învăța să îi dea replica pășind cu mult curaj în necunoscut. Educația acvatică este cel mai bun antrenament în acest sens, tocmai prin combinația extraordinară între atitudine și acțiune, ajutând creierul să învețe și să fixeze experiențe noi și să creeze răspunsuri, să construiască stimă de sine, independență, curaj.
”Lumea este prea mult pentru noi”. Iată titlul unei poezii scrise de William Wordsworth acum mai bine de 200 de ani. Profetic am putea spune, pe când ne îngrămădim în trafic, mâncăm pe fugă și uităm să ne bucurăm de natură. Suntem stresați. Muncim prea mult, vrem să facem prea multe, trecem prin pandemii și războaie. Și copiii noștri ne văd, ne simt. Iar noi, pentru ei, trebuie să fim echilibrați. Să știm să îi ferim de factorii stresori exteriori, cei resimțiți de noi adulții, dar să le oferim uneltele necesare pentru ca, în momentul în care se confruntă cu ei, să știe cum să îi gestioneze astfel încât să nu se ajungă la anxietate. Să nu devină prizonierii Dragonului. Copiii trebuie să exploreze și să experimenteze stările emoționale a unor situații noi, a disconfortului emoțional și fizic. Prin educația acvatică le oferim ocazia să experimenteze, devenind independenți și descoperind că ”iată că pot! Pot și fără mami și tati! Pot și singur! Pot!”
Știm cât de dificil este să fii părintele unui copil cu anxietate. Nu ești singurul. Anxietatea este motivul numărul 1 pentru care părinții își duc copiii la psiholog. Este, pe de altă parte, și cea mai ușor de tratat. Anxietatea, firicile, grijile, sunt parte normală din viață, cu toate provocările și incertitudinile ei. Ajutându-ți copilul să-și gestioneze anxietatea, să se împrietenească cu Dragonul, să îi spună ”Nu mi-e teamă de tine. Te respect, dar nu te mai las să mă controlezi!” cu fiecare săritură pe care o face în apă la cursurile noastre de educație acvatică, este unul dintre cele mai prețioase daruri pe care i le poți oferi.
Bibliografie
- https://www.scribd.com/book/264131850/The-Anxiety-Cure-for-Kids-A-Guide-for-Parents-and-Children-Second-Edition
- https://www.scribd.com/book/294373041/Anxiety-Panicking-about-Panic
- https://www.scribd.com/book/403995114/Anxious-Kids-Anxious-Parents-7-Ways-to-Stop-the-Worry-Cycle-and-Raise-Courageous-and-Independent-Children
- https://www.scribd.com/book/432045516/The-Busy-Parent-s-Guide-to-Managing-Anxiety-in-Children-and-Teens-The-Parental-Intelligence-Way-Quick-Reads-for-Powerful-Solutions
- https://www.scribd.com/book/470110313/Anxiety-Workbook-For-Kids-Proven-Tools-To-Cure-Your-Kids-Paralyzing-Fear
- https://www.scribd.com/article/449136347/Anxious-Kids
- https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.2752/089279301786999526
- https://casereports.bmj.com/content/2018/bcr-2018-225007.abstract
- https://www.proquest.com/openview/0beb45a4b582b3967af187ff4aed6130/1?pq-origsite=gscholar&cbl=29487
- https://emedicine.medscape.com/article/286227-overview