EDUCAȚIA COPIILOR: Cum găsim un echilibru în era digitală?
Rolul de părinte s-a schimbat drastic față de acum 50 de ani, în principal ca urmare a evoluției societății înspre o folosire tot mai pregnantă a tehnologiei în viața copiilor încă de la câteva luni. Provocările care apar datorită acestui fenomen sunt complexe și necesită o abordare echilibrată din partea noastră, de la primul contact pe care îl au cei mici cu lumea digitală.
Suntem din ce în ce mai ocupați și majoritatea părinților au și un job care le ocupă o bună parte a timpului. Tentația de a folosi tableta sau smart TV-ul drept instrumente educative majoritare devine cu atât mai mare cu cât acestea devin tot mai accesibile și populare.
Iată câteva aspecte pe care ar trebui să le luam în considerare atunci când îi facem celui mic un program.
Cum ne introducem micuții în lumea digitală?
Majoritatea copiilor au primul contact cu o formă de tehnologie (smartphone, tableta, smart tv) încă de la câteva luni. Este un mod ușor de a-i învață câteva reguli esențiale sau de a le dezvolta creativitate. Însă, cu cât cedam mai mult timp din viață copiilor noștri în fața ecranelor, cu atât îi obișnuim la o realitate virtuală înainte de a-și fi creat în viața reala capacitatea de a comunica, asimilia și gestiona valul de informații pe care îl primesc.
Tablete sunt cel mai folosit dispozitiv cu o rata de utilizare în creștere la copii. Sunt intuitiv de folosit, cu imagini colorate, mișcări și sunete care apelează în principal la simțuri.Mai mult, sunt folosite exclusiv pe baza atingerii ecranului, un punct important de accesibilitate pentru bebeluși.
Pe cât de distractive sunt, tenatia expunerii excesive și dependenta de aceste dispozitive a făcut că tehnologia să fie unul dintre factorii principali care amenință o dezvoltare armonioasa a copiilor .
Moderația și limitarea accesului la aceste dispozitive în timpul dezvoltării sunt mecanismele prin care îi putem proteja de eventuale efecte nocive asupra sănătății fizice și mentale .
Care sunt principalele riscuri pe care expunerea excesiva le poate avea?
Folosirea excesiva a tehnologiei induce un stil inactiv de viață încă din primele etape ale dezvoltării. În acest fel, șansele de obezitate cresc, dar și de o reticenta fata de mișcarea fizica că parte integranta a vieții lor.
Folosirea tehnologiei în mod excesiv a fost identificata drept factor care contribuie la dezvoltarea unei stări de anxietate, ADHD, stări depresive și per total o dificultate de a coopera cu emoțiile și situatile sociale din primele etape de dezvoltare.
Interacțiunea în viață reala devine de interes secundar pentru micuți, fiind mai degrabă dispuși să rămână captivați în lumea virtuala. Capacitatea de a se focusa pe stabilirea unor conexiuni reale scade și devine mai greu să dezvolte capacități de comunicare.
De ce să introducem experiențe de viață reale încă din primele luni?
Primii 2 ani de viață sunt esențiali în crearea unei interacțiuni empatice și responsive intre bebeluș, părinți și lumea din jur. Cel mai important este să ne asiguram că putem găsi un echilibru intre timpul de expunere pe care îl permitem în fata acestor noi tehnologii și timpul de socializare.
Experiențele din viață reala stimulează următoarele abilitați încă din primele luni:
●coordonarea în spatiu și receptivitatea la limbaj
●curiozitatea fata de mediul înconjurător și adaptarea în medii noi
●dezvoltarea capacităților motorii, a forței fizice și a dexterității
Bebelușii până în vârstă de 2 ani învață prin exercițiu și imitație. Cel mai eficiente metode sunt exercițiile și interacțiunea cu alti oameni pentru a deprinde abilitățile esențiale unei dezvoltări armonioase.
Acvatic Bebe Club își dedică activitatea unei creșteri sănătoase și armonioase a copiilor. Îmbinarea exercițiilor în bazin, interacțiunea cu instructori profesioniști și dedicați fac ședințele de educație acvatica să fie un mediu ideal unei experiențe pozitive în dezvoltarea celor mici.
Te așteptăm să ne cunoaștem și să dăm împreună startul unui program echilibrat pentru bebeluși fericiți și sănătoși. Programează ȘEDINȚĂ GRATUITA și spune-ne ce efecte ai resimțit asupra stării celui mic!
Surse
https://medium.com/@shellyribaudo/parenting-young-children-in-the-21st-century-the-advantages-challenges-the-down-side-of-ce4393f983a4
http://kidscreen.com/2013/11/07/studying-the-ripple-effects-of-kids-digital-media-usage/#ixzz2vmK8en00