Tel:  0742.745.367    Orar: L-V 09:00 - 21:00 S-D 09:00 - 15:00. Acum e închis!           youtube-icon facebook-icon twitter-icon twitter-icon

EDUCATIA COPIILOR: Cum gasim un echilibru in era digitala?

Rolul de părinte s-a schimbat drastic fata de acum 50 de ani, in principal ca urmare a evolutiei societatii inspre o folosire tot mai pregnanta a tehnologiei in viata copiilor inca de la cateva luni. Provocarile care apar datorita acestui fenomen sunt complexe si necesita o abordare echilibrata din partea noastra, de la primul contact pe care il au cei mici cu lumea digitala.

Suntem din ce in ce mai ocupati si majoritatea parintilor au si un job care le ocupa o buna parte a timpului. Tentatia de a folosi tableta sau smart TV-ul drept instrumente educative majoritare devine cu atat mai mare cu cat acestea devin tot mai accesibile si populare.

Iata cateva aspecte pe care ar trebui sa le luam in considerare atunci cand ii facem celui mic un program.

Cum ne introducem micutii in lumea digitala?

Majoritatea copiilor au primul contact cu o forma de tehnologie (smartphone, tableta, smart tv) inca de la cateva luni. Este un mod usor de a-i invata cateva reguli esentiale sau de a le dezvolta creativitate. Insa, cu cat cedam mai mult timp din viata copiilor nostri in fata ecranelor, cu atat ii obisnuim la o realitate virtuala inainte de a-si fi creat in viata reala capacitatea de a comunica, asimilia si gestiona valul de informatii pe care il primesc.

Tablete sunt cel mai folosit dispozitiv cu o rata de utilizare in crestere la copii. Sunt intuitiv de folosit, cu imagini colorate, miscari si sunete care apeleaza in principal la simturi.Mai mult, sunt folosite exclusiv pe baza atingerii ecranului, un punct important de accesibilitate pentru bebelusi.
Pe cat de distractive sunt, tenatia expunerii excesive si dependenta de aceste dispozitive a facut ca tehnologia sa fie unul dintre factorii principali care ameninta o dezvoltare armonioasa a copiilor .

Moderatia si limitarea accesului la aceste dispozitive in timpul dezvoltarii sunt mecanismele prin care ii putem proteja de eventuale efecte nocive asupra sanatatii fizice si mentale .

Care sunt principalele riscuri pe care expunerea excesiva le poate avea?

Folosirea excesiva a tehnologiei induce un stil inactiv de viata inca din primele etape ale dezvoltarii. In acest fel, sansele de obezitate cresc, dar si de o reticenta fata de miscarea fizica ca parte integranta a vietii lor.
Folosirea tehnologiei in mod excesiv a fost identificata drept factor care contribuie la dezvoltarea unei stari de anxietate, ADHD, stari depresive si per total o dificultate de a coopera cu emotiile si situatile sociale din primele etape de dezvoltare.
Interactiunea in viata reala devine de interes secundar pentru micuti, fiind mai degraba dispusi sa ramana captivati in lumea virtuala. Capacitatea de a se focusa pe stabilirea unor conexiuni reale scade si devine mai greu sa dezvolte capacitati de comunicare.

De ce sa introducem experiente de viata reale inca din primele luni?

Primii 2 ani de viata sunt esentiali in crearea unei interactiuni empatice si responsive intre bebelus, parinti si lumea din jur. Cel mai important este sa ne asiguram ca putem gasi un echilibru intre timpul de expunere pe care il permitem in fata acestor noi tehnologii si timpul de socializare.
Experientele din viata reala stimuleaza urmatoarele abilitati inca din primele luni:

●coordonarea in spatiu si receptivitatea la limbaj
●curiozitatea fata de mediul inconjurator si adaptarea in medii noi
●dezvoltarea capacitatilor motorii, a fortei fizice si a dexteritatii

Bebelusii pana in varsta de 2 ani invata prin exercitiu si imitatie. Cel mai eficiente metode sunt exercitiile si interactiunea cu alti oameni pentru a deprinde abilitatile esentiale unei dezvoltari armonioase.
Acvatic Bebe Club isi dedica activitatea unei cresteri sanatoase si armonioase a copiilor. Imbinarea exercitiilor in bazin, interactiunea cu instructori profesionisti si dedicati fac sedintele de educatie acvatica sa fie un mediu ideal unei experiente pozitive in dezvoltarea celor mici.

Te asteptam sa ne cunoastem si sa dam impreuna startul unui program echilibrat pentru bebelusi fericiti si sanatosi. Programeaza SEDINTA GRATUITA si spune-ne ce efecte ai resimtit asupra starii celui mic!

Surse

https://medium.com/@shellyribaudo/parenting-young-children-in-the-21st-century-the-advantages-challenges-the-down-side-of-ce4393f983a4

http://kidscreen.com/2013/11/07/studying-the-ripple-effects-of-kids-digital-media-usage/#ixzz2vmK8en00

Distribuiti
ABC: 6 ani de Profesionalism, Dragoste si Dedicare pentru educatia acvaticaCUM TRATAM NATURAL AFECTIUNILE RESPIRATORII – DR. ANA-MARIA APOSTOL